Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, () - NİĞDE Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin elektrik ihtiyacı, güneş enerjisinden karşılanıyor.
Okulda 4 yıl önce açılan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümü öğretmen ve öğrencilerinin çatıya yerleştirdikleri fotovoltaik 12 güneş paneli, ürettiği elektrik enerjisiyle okulun tüm ihtiyacını karşılıyor. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölüm Şefi Türker Yavuzer şu bielgileri verdi:
"Türkiye'deki ilk Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümü, bizim bölümdür. Geleceğin gençleri ve geleceğin yenilenebilir enerji teknisyenleri ilk olarak Niğde'mizde yetişecek. Türkiye'deki güneş, rüzgar, hidroelektrik enerji santrallerinde ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerde çalışacak ara elemanı yetiştirmeyi hedefliyoruz." 
15 bin TL'ye mal olan sistem sayesinde üretilen enerjinin 8 evin enerjisini karşılayabileceğini ifade eden Yavuzer şöyle devam etti:
"Çatımızda 3 kilowatlık kurulu gücümüz var. Bunun içerisinde yaklaşık 24 kilowat enerji üretiyoruz, 15 kilowat da depolu enerjimiz var. Toplam 40 kilovatlık enerji üretimimizle, bir evin günlük enerji ihtiyacını 5 kilowat olarak düşünürsek günde 8 tane evin bütün enerji ihtiyacını karşılayacak enerjimizi üretiyoruz" dedi.
'DOĞA DOSTU'
Okuldaki tüm elektrikli aletlerin güneş enerjisinden sağlanan elektrik enerjisiyle çalıştığını ifade eden Yavuz Türker, "Çay ocağımız, akıllı tahtalarımız, matkaplarımız, torna tezgahlarımızın hepsi kendi ürettiğimiz enerjiyle çalışıyor. Bu avantajı bizim bölgemizde bir farkındalık kazandırarak başka kurumlara yansıtmak da bir diğer hedefimiz. Bir panelimizin ömrü 30 yıl ve 30 yıl boyunca enerji üretirken doğaya hiçbir şekilde zarar vermiyor."

FOTOĞRAFLI