Öykü Altuntaş / İstanbul, 8 Aralık () - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s, Paris’te COP21 iklim zirvesi devam ederken açıkladığı raporunda, kömürün hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından olmasına rağmen küresel ekonominin köşe taşı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Öte yandan, raporda dünya güçlerinin kömür talebinin büyümesini yavaşlatacak önlemler alıyor olmasının umut verici olduğu ifade edildi.

Dünyanın 4.6 milyar yılık tarihinde, eskiye oranla yüzde 90 daha sıcak olduğunun altı çizilen S&P raporunda, küresel ısınmada bir yavaşlama görülmediği belirtilirken, küresel çabalar geliştirilmesi için çağrı yapıldı.

Şirketin bugün açıkladığı “İklim Riski" başlıklı rapora göre kömür, küresel karbon emisyonunun yüzde 41’ini, enerjinin yüzde 30’unu ve dünya çapında elektrik üretiminin yüzde 40’ını sağlayan temel kaynak olmaya devam ediyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği, ABD ve Çin’de enerjiye yönelik hassasiyetler, kömür üretim ve tüketiminin geriletilmesi amacını daha gerçekçi bir çerçeveye oturtabiliyor.

S&P’nin Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksleri Başkanı Julia Kochetygova, karbon riskinin yükselişi karşısında yatırımcıların riskin etkilerini yönetebilecek araçlar aramaya yöneldiği ve şirketlerin şimdiden gelecekte kârlılığı azaltabilecek sonuçlarla karşılaşmamak için çabaları yoğunlaştırdığı yorumunu yaptı.

Kochetygova, mal varlığını korumak isteyen yatırımcıların, "düşük-karbon ekonomisine geçişin sistemli bir şekilde mi yoksa yıkıcı olabilecek yöntemlerle mi yapılacağı sorusuna yanıt araması gerektiğini" söyledi ve ekledi:

“Dünya emilimi frenlemeyi ne kadar ertelerse, en sonunda riskin maliyeti o kadar yüksek olacaktır.”

“Milyar dolara yakın kayıplar” söz konusu

Küresel ısınmanın deniz seviyelerinin yükselmesi, kutup bölgelerinde buzulların erimesi ve su sıcaklığının dünya çapında yükselmesine sebep olduğu hatırlatılan S&P raporunda, risk karşısında hiçbir şey yapılmadığı takdirde önümüzdeki on yıllarda milyar dolarlık kayıplar söz konusu olacağı belirtildi.

Raporda da dikkat çekildiği gibi, Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler iklim konferansından “küresel bir antlaşma” sağlanarak çıkılması bekleniyor.

Ancak kredi notlarını da tehdit eden iklim değişikliği konusunda devlet ve şirketlerin hassasiyetleri artarak devam edecek mi, onu zaman gösterecek.