Ahmet Yıldırım / Dortmund, 31 Mayıs () - Budist öğretinin son temsilcisi Dalay Lama, Avrupa'nın sığınmacılara sınırlama getirmesi gerektiğini vurguladı ve "Almanya bir Arap ülkesine dönüşemez" dedi.

Asıl adı Tenzin Gyatso olan 14. Dalay Lama, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FEZ) gazetesinin sorularını yanıtlarken, son yıllarda Avrupa’ya yönelen sığınmacılarda büyük artış olduğunu vurguladı ve sığınmacı sayısına sınırlama getirmesinin gerekli olduğu uyarısında bulundu.

"Almanya Almanya’dır"

Durumu iyi olanların sığınmacılara yardım etme sorumlulukları olduğunu belirten Dalay Lama, Almanya’daki sığınmacıların sayısının fazla olduğuna dikkat çekerek, "Almanya bir Arap ülkesi olamaz. Almanya Almanya’dır" dedi.

Sığınmacıları geçici süre kabul etmenin ahlaki açıdan doğru olduğuna dikkati çeken Dalay Lama, "Asıl hedef bu kişilerin geri dönmeleri ve ülkelerinin yeniden inşasına yardımcı olmaları olmalı" diye konuştu.

1959’dan bu yana sığınmacı

Küçük bir grubun yaptıklarından ötürü ortaya çıkan üzücü olaylar nedeniyle tüm İslam dünyasının sorumlu tutulmaması gerektiğini belirten Dalay Lama, "Kötü insanlar, Budistler, Hristiyanlar ve Yahudiler arasında da bulunuyor" dedi.

Çin’in baskısı nedeniyle 1959 yılından bu yana ülkesi Tibet’e gidemeyen 80 yaşındaki Dalay Lama, önümüzdeki bir kaç yıl içinde Tibet’e kısa süreliğine de olsa gidebilmeyi umduğunu söyledi. Dalay Lama, 1959 yılında Tibet ayaklanmasından bu tarafa sığınmacı hayatı yaşıyor.