Turan Kasap / Priştine, 9 Mayıs () - Kosova'nın başkenti Priştine'de 9 Mayıs Avrupa Günü çeşitli etkinliklere kutlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Kosova bayraklarıyla süslenen Priştine'de, AB Komisyonu'nun vize serbestisi kararı nedeniyle, Başbakanlık binası önünde “LetGO EU” adını taşıyan geçici bir de anıt da dikildi.

Antının açılışında, Avrupa Entegrasyon Bakanı Bekim Çollaku, Kosova’nın Washington büyükelçisi Vlora Çitaku, AB üye ülke büyükleçileri hazır bulundu.

Törende konuşan Çollaku, istikrar ve ortaklık anlaşması ile vize muafiyeti tavsiyesine vurgu yaparak, hükümet tarafından yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini belirtti ve ekledi:

"Kutlamakta olduğumuz Avrupa Günü’nde AB'ya olan yakınlığımız daha da arttı. İnanıyorum ki, bu yakınlık daha da artacaktır. Bizler Avrupalıyız; Avrupa değerleri bizim değerlerimizdir. Kosova’nın yeri Avrupa Birliği’ndedir."

Bakan Çollaku, anıttaki simgelerin, Kosova’da yaşayan Arnavutları, Türkleri, Boşnakları ve diğer ulusları temsil ettiğini de vurguladı.

Kutlamalar çerçevesinde, Priştine'nin çeşitli yerlerinde standlar açıldı ve Kosovalılara ve özelikle çocuklara AB simgesini taşıyan tişörtler dağıtıldı. Priştine'de ayrıca Avrupa Birliğinin kuruluşuna ilişkin bir de sergi açıldı.

Avrupa Günü nedeniyle Rahibe Teresa meydanına akın eden Kosovalılar, müzik eşliğinde 9 Mayıs Avrupa Gününü kutladı. 9 Mayıs Avrupa Günü , Kosova’da resmi bayram olarak kutlanıyor.

 

(Fotoğraflı)