Sadi Kaymaz / Pekin, 30 Temmuz () - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 22 milyar dolara ulaşan Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret açığının sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

Çin'de Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin Türkiye-Çin İş Forumu'ndan konuşan Erdoğan, Çin'in, Almanya ve Rusya'dan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerek, "Çin ile ticaretimizde 2002 yılında 1.24 milyar dolar olan açık bugün 22 milyar dolara çıktı. Bu rakamın dengeli ve sürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekir" dedi.

Erdoğan, bu konuyu Çinli yetkililer ile değerlendirdiklerini vurguladı.

Çin'in Türkiye'de yapacağı yatırımların iki ülke arasında dış ticaret açığını kapatma
açısından büyük önem arz ettiğini belirten Erdoğan, "Biz kolaylaştırıcı her türlü adımı atmaya hazırız" dedi.

Erdoğan, döviz kuru baskısından kurtulmak için de adım atmalarını gerektiğine dikkat çekerek, "Yuan ve lira ile ithalat ve ihracatı yapmamız gerekiyor ve bunu da etraflıca görüştük" dedi ve ekledi:

"Hazine ve Çin Kalkınma Bankası arasında imzalanan mali işbirliği anlaşması ülkemizde gerçekleştirilecek büyük çaplı projeler için finansman kaynağı sağlayacak. Çin Merkez Bankası'nın Türk borçlanma araçlarından yararlanmaya başlaması, Merkez bankası'nın da  Çin tahvil ve bono piyasasında yatırım yapmak için başlattığı süreç sevindirici gelişmelerdir."

Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda özellikle enerji sektörüne büyük yatırımlar
yapacağını ve bu çerçevede üçüncü nükleer santral projesinin gündemlerinde olduğunu belirtti.

Türk şirketlerin de Çin'de enerjide yatırım konusunda istekli olduğunun altını çizen
Erdoğan, "Ülkemizde özel nitelikli bölge kurulması için hukuki ve teknik nitelikli çalışmalar sürdürülüyor" dedi.