(Ayrıntılar eklendi)

Öykü Altuntaş / Tokyo, 28 Ocak () - Japonya’nın Maliye Bakanı Akira Amari “yolsuzluk iddiaları” nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

The Japan Times gazetesinin haberine göre Amari, bir inşaat şirketinden gelen nakit para akışı üzerinden yöneltilen iddialar ve soruşturma sürecinin ardından bugün istifa etti.

İddialara göre, Amari ve iki sekreteri henüz ismi açıklanmayan ve Chiba vilayeti’nde merkezi olan bir inşaat şirketinden nakit para ve eğlence giderleri için para almıştı.

Canlı yayında bir televizyon kanalına konuşan Amari, Japon hükümetini sarsan iddiaların ardından “skandalın sorumluluğunu aldığı için istifa ettiğini” söyledi. Amari, rüşvet aldığı iddialarını ise reddetti.

Japon Maliye Bakanı, yardımcılarına bu paraları “siyasi bağışlar” olarak kaydetmelerini söylemiş olduğunu belirtti.

Başbakan Shinzo Abe’inin politika ekibi için anahtar rolde olduğu ifade edilen Amari, istifa kararını, bu skandalın ülkeyi deflasyondan çıkarmak için çabalayan ekonomi yönetiminin dikkatini dağıtmasını engellemek amacıyla aldığını söyledi.

Japan Today gazetesine göre, “ekonominin güçlenmesi”nden yana olduğunu vurgulayan Bakan, “Deflasyonu yenmek için parlamentodan geçmesi gereken düzenlemeler olduğunu” ekledi.

Amari, “Bunu engelleyecek her ne varsa, dışarıda bırakılmalı; ve ben bir istisna değilim” dedi. Japon Bakan, iki sekreterinin istifasını yeterli bulmadı, “onların yöneticisi olarak sorumluluk aldığını” belirtti.

Shukan Bunshun adlı haftalık tabloid dergide ortaya atılan iddialar, Amari’nin hem kendisi hem de bakanlık ofisi üzerinden 1 milyon Yen aldığı yönünde.

Amari’nin resmi “siyasi fonlar” raporunda kaydı tutulmamış olan yüksek miktarda para olduğu iddia edilirken, analistler kanıtlandığı takdirde bu olayın, Siyasi Fonları Denetleme Kanunu’na da ihlal teşkil edeceği uyarısı yaptı.