Öykü Altuntaş / Istanbul, 22 Aralık () - UNICEF, Nijerya’nın kuzeyinde ve komşu ülkelerde, Boko Haram'ın sivillere yönelik şiddet ve saldırıları sebebiyle bir milyon çocuğun okul sıralarından zorla uzaklaştırıldığını duyurdu.

Boko Haram saldırılarıyla yükselen çatışma ortamı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) bugün yayımladığı rapora göre, Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer’de 2 binden fazla okulun kapalı kalmasına neden oldu. Bu okulların bazıları bir yıldan fazla kapılarını açamazken, yüzlercesi saldırıya uğradı, yağmalandı ya da ateşe verildi.

Örneğin, sadece Kamerun’da, 2014’te kapatılan 135 okuldan sadece biri yeniden sınıflarını açabildi.

UNICEF’in altını çizdiği rakam, ilkokul çağında hâlihazırda okulundan uzaklaşmak zorunda kalmış 11 milyon çocuğa eklendi.

UNICEF Batı ve Orta Afrika’dan Sorumlu Direktörü Manuel Fontaine’in açıklamasına göre, bu rakam “sarsıcı” boyutta. Fontaine, çocukların “toplu olarak okulsuz kalması” riskinin altını çizdi.

Açıklamada, çatışma ortamından en çok etkilenen üç bölgede UNICEF’in 170 bin çocuğa, güvenli bölgelerde okula yeniden dönebilmeleri için destek verdiği belirtildi. Ancak, yeniden açılabilen bu okullarda sınıfların ciddi oranda kalabalıklaştığı ve bu okulların çoğunun, aynı zamanda yerlerinden edilmiş ve barınma ihtiyacındaki insanlara çatı olduğu yinelendi.

UNICEF raporunda, “Bu bölgelerde, yerlerinden edilen ve çatışmalardan kaçan öğretmenlerin, çift vardiya yaparak çocukların okula devamlılığını sağlama çabasında oldukları” vurgulandı. Öte yandan, saldırıların ve şiddet korkusunun sürdüğü bölgelerde pek çok öğretmenin dersleri devam ettirmek istemediği ve velilerin, çocuklarını okula geri göndermekten korktuğu ifade edildi.

Raporda, “Sadece Nijerya’da, Boko Haram saldırıları başladığından beri yaklaşık 600 öğretmen öldürüldü” denildi.

Bölgede Boko Haram şiddeti ve sivillere saldırılar devam ediyor.

UNICEF Bölge Direktörü Fontaine’in altını çizdiği gibi, bu çocuklar okullarından ne kadar uzak kalırsa, “istismara uğramaları, kaçırılmaları ya da silahlı gruplar tarafından toplanmaları riski de o kadar artacak”.