İstanbul, 2 Ocak () - Suudi Arabistan'da, yeni yılın ikinci gününde, aralarında Şii din adamı Şeyh Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi başı kesilerek idam edildi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın radyo ve televizyonlarda yayımlanan açıklamasında, Şeyh Nimr el-Nimr ile birlikte toplam 47 kişinin "terörizm suçlamasıyla" idam edildikleri belirtildi.

Açıklamanın ardından ekranlara çıkan Suudi Arabistan Müftüsü Şeyh Abdülaziz El-Şeyh, idamlarının "adil" olduğunu savunan bir konuşma yaptı.

Suudi Arabistan'da "baş keserek" yapılan idamlar, 2015 yılında büyük sıçrama gösterdi. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkede, 2014 yılında 90 kişi idam edilmesine karşın, 2015 yılında idam edilenler 157 kişiye yükseldi.

The Guardian'ın haberine göre, 2016 yılının ikinci gününde 47 kişinin aynı günde idam edilmesi, 1980 yılında aynı günde idam edilen 63 kişiden sonra en büyük grubu oluşturdu.

Şii din adamı Şeyh Nimr el-Nimr'in idam edilmesi, başta İran, Yemen ve Lübnan olmak üzere bölgedeki birçok ülkede büyük tepki çekti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Jaber Ensari İran devlet haber ajansına, "Suudi hükümeti, ülkesindeki muhalifleri idam eder, baskı altına alırken, teröristleri ve tekfircileri destekliyor" dedi.