Io Chokona / Atina, 14 Eylül () - Yunanistan'ın en büyük partisi Syriza, yardıma muhtaç göçmenlere yardım etmek için kendilerinin de yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı ve "Dökülen gözyaşları yetmez, harekete geçmek gerekiyor" çağrısı yaptı.

Ege Denizi’nde yaşanan felaketlere Pazar sabahı bir yenisi daha eklendi. Türkiye'de Aydın'ın Dikili ilçesinden Yunanistan'ın Farmakonisi adasına gitmek üzere açılan ahşap balıkçı teknesi Pazar sabah saatlerinde battı. Aralarında dört bebek, on bir çocuk, on kadın ve dokuz erkek olmak üzere 34 göçmen hayatını kaybetti. Yunanistan Denizaltı Komandoları batan sandalın ambarından sekiz göçmenin cesedini çıkardılar.

Yunanistan Liman Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre doksan sekiz göçmen sağ olarak karaya çıkarılabildi ve Leros Adası’na yönlendirildi. Boğulan otuz dört göçmenin cesetleri ise Rodos Adası’na götürüldü. Gece geç saatlere kadar bölgede uçan iki Super Puma ve bir Frontex deniz bölgesini taradı; ancak, kötü hava koşulları nedeniyle kurtarma çalışmaları sürdürülemedi.

Adaya giden Denizcilik Bakanı Hristos Zois, “Aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu cansız vücutları görmek son derece sarsıcı ve hazin bir durum” dedi ve Avrupa’yı ilgilendiren bu çokboyutlu probleme bir çözüm bulunması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurguladı.

Önceki iktidar partisi Syriza'nın konuyla ilgili yayınladığı bildiride, "Bugün Farmakonisi'de daha iyi bir hayat umudunu kendi hayatlarıyla ödeyen bu insanlar upuzun cesetler listesine eklendiler" denildi ve şu konuların altı çizildi:

"Yunanistan olarak, jeostratejik konumumuz dolayısıyla doğuya açılan bir kapıyız ancak acı çeken bu insanlara yardım edebilmemiz için bizim de yardıma ihtiyacımız var. Dökülen gözyaşları, bu insanlara yardım için yetmez; gözyaşlarının yanısıra hemen harekete de geçmemiz gerekir. Halkımız göçmenliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyor bu yüzden uluslararası kanunların yanı sıra vicdanının da emrettiği gibi davranıyor."

Ülkenin ikinci büyük partisi Yeni Demokrasi de yayınladığı bildiride, "Yeni Demokrasi, yaşanan bu faciadan büyük bir acı duymaktadır" dedi ve şöyle devam etti:

"Maalesef yetkililerin yardıma koşmasına rağmen trajedi önlenemedi. Farmakonisi'de yaşananlar göçmen sorununun çok ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Deniz sınırlarımız daha iyi korunmalı, insan tacirlerinin yolu kesilmelidir. Denizlerimizde hergün onlarca insan hayatını kaybettikçe uluslararası cemiyetler elleri bağlı kalmamalı. Hem Avrupa hem uluslararası organizasyonlar bir arada çözüm bulmalılar."