Io Chokona / Atina, 7 Eylül () - Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, adada giderek ağırlaşan mülteci sorunu nedeniyle huzursuzlukların arttığını, kısa sürede çözüm sağlanamadığı durumda okulları açmayacaklarını ve seçimlerde oy kullanamayacaklarını ilan etti.

Midilli’de yaşları küçük iki gencin göçmen kamplarına Molotof kokteyli atması üzerine, adada yaşanan mülteci sorunu yeniden gündeme geldi. Gecenin ilerleyen saatlerinde, motosikletli iki genç 15 dakika arayla Suriyeli göçmen ağırlayan iki kampa Molotof kokteyli attı. Yaralanmaya ve hasara neden olmayan saldırılar sonrası, yaşları küçük olduğu için adları açıklanmayan gençler gözaltına alındı.

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, saldırı olayının ardından yeniden gündemin üst sıralarına taşınan mülteciler sorununa acil çözüm bulunması çağrısında bulundu ve "adanın işgal altında" olduğunu söyledi. Galinos, sorunların çözümlenip, gerginliklerin önü alınmadığı taktirde, Midilli'de 11 Eylül’de okulların açılmasına izin vermeyeceğini, 20 Eylül’de de seçim sandıkları kurmayacağı uyarısında bulundu.

Adaya yeni gemiler yollanacak

Gelişmelerin üzerine, Mülteci İşlerinden Sorumlu Bakan vekili Yannis Mouzalas Pazar günü adaya giderek, sorunların çözümlü için ek önlemler alacağını söyledi. Mouzalas, adada bulunan “Eleutherios Venizelos” gemisi yanı sıra, göçmenleri Pire Limanı’na götürmek üzere “Tera Jet” ve “Pegasos” adında iki geminin daha bölgeye yönlendirildiğini açıkladı.

Mouzalas'ın verdiği bilgiye göre, gerektiğinde ek sefer için "Blue Star Patmos” gemisi de devreye girecek. Kimlikleri tespit edilebilen göçmenler de, adaya demirli 2,500 kişi kapasiteli “Eleutherios Venizelos” gemisinde bekletilecek. 

Adaya 60 polis ve deniz jandarması gönderildi, ordu yemekhanesinden de binlerce ekmek yapıp dağıtması istendi. Ordu, adanın kuzeydoğusunda bulunan Kapi ve Kleio bölgesindeki eski ordugâhta yeni göçmen ağırlama mekânı, Midilli Belediyesi ise Kourtzi bölgesindeki eski ordugâhta yeni bir göçmen tespit etme yeri düzenleyecek.