(Ayrıntılar eklendi)

Cakarta, 14 Ocak () - Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir dizi bombalı ve silahlı saldırıda, en az yedi kişinin öldüğü bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı sarayı ve Birleşmiş Milletler ofisi önündeki Sarinah Alışveriş Merkezi yakınında meydana gelen patlamaları, silahlı çatışmalar takip etti.

Cakarta emniyet sözcüsü Albay Muhammed İkbal, silahlı saldırıların ABD’li kafe zinciri Starbucks ve aynı binadaki bir sinema salonunu da hedef aldığını, beş saldırganın ise öldürüldüğünü duyurdu.

Endonezya polisi sözcülerinden General Anton Charliyan da, Cakarta’daki saldırıların “Paris’teki eş zamanlı terör saldırılarını taklit etmiş olabileceği, dolayısıyla Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarda parmağı olması ihtimalini güçlü bulduklarını” söyledi.

Yaklaşık yedi patlama ve çeşitli silahlı saldırılar, başkentin en canlı bölgelerini hedef aldı. Saldırılardan biri, Birleşmiş Milletler binası önünde gerçekleşti.

Patlama ve silahlı çatışmaların ardından, görüntülerde yerde yatan cansız bedenler ve olay yerinden yükselen dumanlar dikkat çekti.

Widodo: Durum kontrol altında

Yerel televizyon kanalı Metro TV, yaklaşık 14 silahlı saldırganın olayda rolü olduğunu ifade etti.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, ulusal televizyona yaptığı açıklamada durumun kontrol altına alındığını söyledi ve sakin kalınması çağrısı yaptı.

Widodo, “Devlet, millet ve halk, terör saldırılarından korkmamalı ve bu saldırılar karşısında yenilmemelidir” dedi ve saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin spekülasyonlar yapılmaması uyarısında bulundu.

Endonezya medyasında yer alan ilk haberlerde, olay yeri civarında bulunan ve BBC muhabirine konuşan bir Birleşmiş Milletler görevlisinin, patlamalar sonrası silah sesleri duyduğu ifadelerine yer verildi.

Endonezya televizyon kanalı TVOne ise, Türkiye ve Pakistan büyükelçiliklerinin de bulunduğu Cikni, Silpi ve Kuningan mahallelerinde üç patlama daha meydana geldiğini bildirdi.

Başkent Cakarta’daki saldırıları üstlenen henüz olmadı. Öte yandan, 200’e yakın Endonezyalı’nın Suriye'ye giderek Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katıldığı tahmin ediliyor.

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusunu barındıran ve geçmişte radikal dincilerin saldırılarına hedef olan Endonezya, terör tehdidine karşı üst düzey alarm durumunda bulunuyordu.