(Yeni açıklamalar eklendi.)
New York, 2 Eylül () - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran anlaşmasının bölgede ihtilaf yaratıcı olmadığını, tam tersine bölgeyi daha güvenli hale getireceğini söyledi. Kerry, anlaşmanın Senato'da reddedilmesi durumunda, ABD'nin çok büyük bedel ödemek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

CNN televizyonunun sorularını yanıtlayan Kerry, "İran anlaşmasının bölgede ihtilaf yaratacağına ilişkin savları esefle karşılıyorum. İran anlaşması bölgeyi daha güvenli hale getirecektir" dedi.

"Mitleri dağıtmak için buradayım"

Anlaşma öncesi İran'ın nükleer silah yapmayacağını açıkça ilan ettiğine dikkat çeken Kerry, "Ben burada İran anlaşmasına ilişkin mitleri dağıtmak için buradayım" dedi ve ABD Başkanı Barack Obama'nın İran anlaşmasına yeteri kadar destek verdiğinin altını çizdi.

Daha sonra Pensilvanya ABD Ulusal Anayasa Merkezi'nde, İran anlaşmasını savunmak için bir konuşma yapan Kerry, anlaşmayı "kapsamlı, doğrulanabilir ve efektif" olarak nitelendirdi.

Yaptırımlar değil görüşmeler

Anlaşma kapsamında, İran'ın bir bombaya ulaşabileceği yolun "bloke edileceğini" vurgulayan Kerry, "İran'ın nükleer faaliyetlerini yaptırımlar değil, görüşmeler sonlandırdı" diye konuştu.

Cumhuriyetçi partinin anlaşmaya açıkça değil, üzeri kapalı olarak karşı çıktığının altını çizen kerry, "Anlaşmanın güvenli bir anlaşma olmadığını kim söyleyebilir?" diye sordu.

Cumhuriyetçilere uyarılar

Kerry, İran anlaşmasının ABD Senatosu'nda reddedilmesi durumunda, İran'a karşı sürdürülen uluslararası yaptırımların da etkisiz kalacağı ve dağıalacağı uyarısında da bulundu.

Anlaşmanın reddedilmesi durumunda ABD'nin "ölçülemeyecek kadar büyük bir bedel" ödeyeceği uyarısı da yapan Kerry, Obama'nın, İran anlaşmasının 17 Eylül tarihinde oylanacağı ABD Senatosu'nda yeterli desteği sağladığını da söyledi.

İsrail'in güvenliği

Anlaşmanın sağlayacağı getirilerin, olası götürülerinin çok üstünde olduğunu da vurgulayan Kerry, "İran'a güvenmemek, artık etkisini giderek azaltacak" dedi.

ABD'nin İsrail'in güvenliğini sağlamak, garanti altına almak için çok ciddi çalıştığının altını çizen kerry, "İsrail'e olan desteğimiz kaya gibi sağlam duruyor" diye ekledi.

Obama'nın zaferi

İran nükleer anlaşmasının, bu ülke ile dünyanın 6 büyük gücü ile yapıldığına işaret eden Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran anlaşmasına yeteri kadar destek verdiğine ilişkin görüşünü yineledi ve "İran anlaşmasına verdiği destek, Başkan Obama'ya büyük bir dış politika zaferi kazandırdı" diye vurguladı.