İstanbul, 1 Mart () - Amerikalı sinema ve TV oyuncusu Whoopi Goldberg dün 88’ incisi düzenlenen Oscar Ödülleri Töreni’nde Sevan Bıçakçı’nın mücevherleriyle ışıldadı.

Bıçakçı’nın çalışmalarını uzunca zamandır takip etmekte olan Goldberg birbirinden enteresan iki parçayla, ahtapot formlu nefes kesici bir bilezik-yüzük kombinasyonu ve Bıçakçı’nın altı yıldır emek harcamakta olduğu eşsiz kol saatlerinin gün yüzüne çıkan ilk örneğiyle gecede boy gösterdi.

“En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” Oscar’ını almasının 25. yılına denk geldiği için Whoopi Goldberg açısından gecenin ayrı bir önemi vardı. Klasik, zarif ve simsiyah bir kıyafet taşıyan Goldberg Bıçakçı’nın mücevherleri sayesinde son derece cesur ve dramatik bir havaya bürünmüştü. 

Bıçakçı’nın “Kraken” isimli ahtapot bileziği kendisi gibi devasa boyutlarda Güney Denizi incileriyle bezenmiş birtakım mücevher parçalarıyla birlikte Jules Verne’in Denizler Altında Yirmibin Fersah romanından esinlenerek tasarlandılar. Üretim aşamasında en büyük mücadele parçayı şimdiki oynak ve bol eklemli halinde bitirmeye yönelik yaşandı. Renkli ekibiyle aylarca süren ortak mesai neticesinde Sevan Bıçakçı’nın ortaya koyduğu sonuç son derece çarpıcı:

“Büyük, hatta kocaman boyutlarına rağmen elde son derece rahatça taşınabilen, olası el hareketlerini asla kısıtlamayan, kusursuz bir mücevher ahtapot. Elde taşındığı zaman tenle temas haline geçen, ama gözün görmeyeceği alt kısımlara bile tonlarca kafa yorulmuş olduğu anlaşılıyor. Ahtapotun kollarının alt tarafları boylu boyunca vantuzu andırır kum incileriyle bezenmişler. Bu sayede hem tenle obje arasına hava girmesini sağlıyor ve taşımayı çok daha rahat bir boyuta getiriyorlar, hem de parçanın görselliğinde en ufak bir eksiklik bırakmıyorlar.”

Tipik bir Sevan Bıçakçı çalışması olarak, “Kraken” acaba kimin kimi veya neyi taşıdığı sorusunu da canlı tutuyor. Görenler sanki ahtapot taşıyıcının eline binmiş; ondan hoş bir gezinti için faydalanıyor zannedebilirler. Parça altın, gümüş, elmas ve incilerden toplam dokuz aylık emek sayesinde bir araya getirilmiş.

“Goldberg’in diğer bileğinde Bıçakçı’nın altı yıldır süregelmekte olan kol saati tasarım çalışmalarının ilk meyvelerinden biri bulunmaktaydı. İsviçre üretimi makinalarının dışında, en ince detaylarına varıncaya kadar bu küçük saat koleksiyonunu İstanbul’da üretilmiş olacak. Bıçakçı’nın mücevher saatlerinin neredeyse zamanı hatırlatmak yerine unutturmak gibi bir işlevi var. Bireyi akan zamana bakıp telaşla bir yerlere yetişme derdinden koparıp, içinde bulunulan anın değeri üzerine kafa yordurma özelliğine sahip oldukları söylenebilir. Diğer çalışmaları gibi, saatler de el üretimi ve eşsiz, yani sadece birer taneler.“ 

 

(Fotoğraflı)