Hakan Aytaş / Hausen, 9 Mayıs () - Almanya'nın Hausen kentinde, Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü'nün düzenlediği 10. Geleneksel Hıdrellez Etkinliği coşkulu geçti.

 

Avrupa'nın farklı ülkeleri ve Türkiye’den yüzlerce davetlinin katıldığı etkinlikte nefesler söylendi; gülbenkler okundu. Su salımı ile başlayan Hıdrellez şenliğinde İzmir Bademler Köyü Tahtacı Semah Ekibi’nin semahı ilgiyle izlendi.

 

Anadolu Halk Danslarından örneklerin sunulduğu etkinlikte davetliler davul-zurna eşliğinde halay çekti. Yakılan Hıdrellez ateşinin üzerinden atlayan konuklar dilek tuttular. Etkinlikte sivil toplum örgütlerinin ve çeşitli dinlerin temsilcileri konuşmalar yaptılar.

 

Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü Yönetim Kuruluna adına konuşan Gülizar Cengiz, “Hak erenler daha nice Hıdrellezler kutlamak nasip etsin. Kültürümüzü, geleneğimizi, göreneğimizi, inancımızı ve en çok önemsediğim de Türkçemizi geleceğe ancak bu şekilde aktarabiliriz” diye konuştu.

 

Enstitünün çalışmaları hakkında bilgi veren Cengiz, 6 ayda bir bilimsel çalışmalar içeren Türkçe-Almanca dergi çıkarttıklarını ifade etti. Gülizar Cengiz, Alevi-Bektaşi kültürü konusunda geniş bir arşive sahip olduklarını da dile getirdi. Arşivlerinde el yazması belgeler bulunduğunu belirten Cengiz, “Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Ama tabii ki en büyük arzumuz Türkiye’de de bu çalışmaları yapacak gençlerimizin yetişmesi” dedi.

 

 

Görüntü dökümü:

 

-Enstitü binası

-Su salımı

-Gülizar Cengiz selamlama konuşması

-Başkonsolos Hüseyin Emre Engin'in konuşması

-Nefes okunurken

-Müzik grubu

-Semah

-Lokma duası

-Detaylar

-Gülizar Cengiz ile röportaj

-Halay

-Ateşten atlama görüntüleri