Kathleen Kamstra / Johannesburg, 2 Kasım () - Güney Afrika basını, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını genel olarak "tek parti hükümetine dönüş" diye nitelendirdi.

The Cape Times: Yeni seçim kumarı tuttu

Seçim sonçlarına ilişkin haberi, "Türkiye Başbakanı parlamento seçimlerinde zaferini ilan etti" başlığıyla veren The Cape Times, birçok kişinin, 7 Haziran'a benzer sonuçlar beklediğine dikkat çekilerek, "AKP'nin yeni seçim kumarı tuttu" denildi.

Southafricanews.net: AKP'nin muhteşem dönüşü

Southafricanews.net, "Türkiye parlamento seçimlerinde AKP'nin muhteşem dönüşü" başlığıyla verdiğihaberinde, Cumhurbaşkanı Tallip Erdoğan'ın posterini taşıyan coşkulu taraftarların fotoğrafını kullandı. Haberdeayrıca, Diyarbakır'da hayal kırıklığı yaşayan bir HDP'linin, "Demokrasiye olan inancını yitirdiği"ne ilişkin sözleride yer aldı. Türkiye'de basının büyük ölçüde AK Parti kontrolüne geçtiği belirtilen haberde, bu durum da AK Parti oylarının artmasındaki etkenlerden biri olarak gösterildi.

The South African Broadcasting Corporation: Türkiye tek parti hükümetine dönüyor

Seçim haberini, "Türkiye tek parti hükümetine dönerken Erdoğan'ın gücü artıyor" başlığıyla veren The South African Broadcasting Corporation da, seçim sonuçlarının ortaya çıkmasıyla liranın güçlenmeye başladığına dikkat çekti. Haberde, AKP ve CHP taraftarlarının görüşlerine de yer verildi.

Timeslive.co.za :

"AKP'nin oy artışıyla Türkiye tek parti hükümetine dönüyor" başlığı ile yayımlanan timeslive.co.za haberi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızıyla birlikte çekilen fotoğrafı yayımlandı. "Sonuç, 61 yaşındaki sultanın büyük bir kişisel zaferidir" denildi ve Erdoğan'ın bu sonuçlarla ABD tipi bir güçlü bir başkanlık sistemine geçiş isteği için yeterli desteği veribileceği vurgulandı.

"Birçokları zaferi kutlarken, diğerleri de mutsuz" denilen haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Seçimler adil değildi; IŞİD'in Ankara katlimanıdan sonra seçim kampanyalarımızı durdurmak zorunda kaldık" sözlerine de yer verildi.

(Fotoğraflı)