Io Chokona / Atina, 21 Eylül () - Syriza lideri Aleksis Çipras, seçimlerde kazandıkları büyük başarı üzerine yaptığı konuşmada, "Yarın bıraktığımız yerden devam ediyoruz" dedi.

Yunanistan'da sekiz ay sonra yenilenen seçimlerinde ipi, radikal grubun ayrılmasına karşın, yine Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza Partisi göğüsledi. Syriza'nın en yakın rakibi Yeni Demokrasi 7.2 puan geride kaldı.

Seçim sonuçlarının Syriza'nın yeniden açık ara birinci parti olduğunu göstermesinin ardından gece geç saatlerde, taraftarlarının beklediği alandaki kürsüye çıkarak kısa bir açıklama yapan Çipras, "Bu seçimlerde dört yıl için seçildik. Hemen yarından itibaren bıraktığımız yerden devam ediyoruz" dedi.

Çipras konuşmasının ardından eski koalisyon ortağı ANEL'in lideri ve eski Savunma Bakanı Panos Kammenos’u kürsüye çağırdı ve kucaklaştılar. Yeni koalisyonun habercisi olarak nitelendirilen bu kucaklaşma, alandan büyük alkış aldı.

Sandıkların yüzde 70'inin sonuçlarına göre, katılımın yüzde 56 ile oldukça düşük kaldığı seçimlerde oy oranları ve sandalye dağılımları şöyle hesaplandı:

Syriza                       35.5              145
Yeni Demokrasi          28.3               75
Altın Şafak                   7.0               19
Pasok-Dimar                6.4                17
Komünist Parti             5.5                14
Potami                        4.0                11
ANEL                          3.7                10
Enosi Kentroon            3.4                  9