Ersin Arslan / Stockholm, 26 Ekim () - Türkiye’deki seçimler icin oy kullanma hakkına sahip İsveç’te yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 24 ve 25 Ekim tarihlerinde oylarını Stockholm’deki Kista Fuar alanında kullandılar.

İsveçte genel seçimler için oy kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı, 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 55 artışla, 8,090'dan, 12,596'ya yükseldi. Böylece, toplam seçmen sayısının 36 binden 37 bine yükseldiği İsveç'te seçimlere katılım oranı da 7 haziran'daki yüzde 22 düzeyinden yüzde 34'e ulaştı.

İsveç'te yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, gümrük kapılarında oy kullananlar ile birlikte oy kullanma oranının yüzde 35'i aşması bekleniyor. İsveç’te yaşayanların 7 Haziran seçimlerinde İsveç içinde ve gümrük kapılarında kullandıkları toplam oy oranı yüzde 25 düzeyinde kalmıştı.

Seçimlere katılmım oranlarındaki artışta, geçen seçimlerde oy verme işleminin bir günde yapılırken, iki güne çıkarılmasının da etkili olduğu belirtiliyor. İsveç'te yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, oy verme işlemlerinin Stockholm’ün dışında yoğun olarak yaşadıkları Göteborg ve Malmö gibi şehirlerde de gerçekleştirilmesini istediler.

İsveç polisinin elliden fazla polisle geniş güvenlik önlemi aldığı oy kullanılan iki gün boyunca bir olayın olmadığı öğrenildi.