Almanya’da anayasa mahkemesi terörle daha etkin mücadele etmek amacıyla çıkartılan İç Güvenlik yasasının anayasaya kısmen aykırı olduğuna karar verdi. Federal Asayiş Dairesi’nin (BKA) iç güvenliğin sağlanmasında bireyleri dinlemesinin temel haklara aykırı unsurlar içerdiğine hükmederek, yasanın düzeltilmesini istedi.

BKA yasasının 2018 yılına kadar düzeltilmesi için süre veren Anayasa Mahkemesi, yasanın tartışmalı hükümlerinin o tarihe kadar sınırlı olarak uygulanabileceğine de karar verdi.

BKA yasası, güvenlik ve bilgilerin korunmasının yanı sıra, potansiyel teröristlerin takibinde özel hayata aşırı müdahale ettiği yönünde eleştiriliyordu. Aynı şekilde elde edilen bilgilerin başka ülkelerle paylaşılması da eleştirilerin hedefindeydi.

Almanya’da 2008 yılında kabul edilen BKA yasasıyla saldırıların önlenmesi amacıyla BKA’nın evlere böcek ve kamera yerleştirilmesinden telefonların dinlenmesine, bilgisayarlara özel programlarla girilerek bilgi elde edilmesinden tüm iletişim verilerinin takibine kadar imkan sunuluyordu.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 2015 yılında yapılan düzenlemeler sırasında yasayı çok sayıda saldırının önlenmesini sağladığı gerekçesiyle savunmuştu.