Ersin Arslan / Stockholm, 20 Nisan () – Araştırma kuruluşu SIFO’nun İsveç televizyon kanalı SVT adına yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre İsveç’te AB üyeliğinden çıkmak isteyen vatandaşların oranı artıyor. 1100 denek ile yapılan araştırmadan çıkan sonuca göre İsveç halkının yüzde 39’u İsveç’in AB üyeliğini olumlu görürken yüzde 21’i ise İsveç’in AB üyeliğine olumsuz bakıyor.

Geçtiğimiz sonbaharda yapılan araştırmada ise İsveç’in AB üyeliğine olumlu bakanların oranı yüzde 59 olarak belirlenmişti. Araştırmada en fazla artış ise kararsızlar ile fikir belirtmeyenlerin sayısında görülüyor. İsveç Avrupa Politik Araştırmalar Enstitüsü araştırmacılarından Göran von Sydow araştırma sonuçlarını değerlendirirken, halkın kanaat önderlerini dinlediğini belirtip ‘‘İsveç’te özellikle son zamanlarda politikacılardan sığınmacı krizi konusunda AB’nin ne yapıp ne yapmadığı konusunda eleştiriler gelmekte. AB’nin sorunlar karşısında nasıl tavır aldığı da önem taşıyor. Kararlı tavır alınamıyorsa halkın AB’ye olan desteği de düşüyor.’’ diye konuştu.

Araştırmada bir halk oylaması yapılsa nasıl oy kullanırdınız sorusuna verilen yanıtlarda ise AB üyeliği yönünde oy kullanırım diyenlerin oranı yüzde 44, üyelikten çıkma yönünde oy kullanırdım diyenlerin oranı ise yüzde 32 olarak belirlendi.

Eğer İngiltere AB üyeliğinden çıkarsa AB’den çıkmak isteyen İsveçliler ağırlık kazanıyor

Haziran ayında İngiltere’de yapılacak halk oylamasında AB’den ayrılma yönünde karar çıkması durumunda ise İsveç’te AB üyeliğinden ayrılması gerektiği görüşünde olanların oranı AB içinde kalmak isteyenlerden daha fazla çıkıyor. AB içinde kalmak isteyenlerin oranı yüzde 32’de kalırken, çıkmak isteyenlerin oranı ise yüzde 36’yı buluyor. Halkın yüzde 32’sini ise kararsızlar oluşturuyor. Araştırmacı Göran von Sydow bunu İsveç’in AB içinde geleneksel olarak İngiltere ile bağlaşık bir politika izliyor olmasına bağlıyor.