ABD Başkanı Barack Obama, İran'a karşı izlenilen sabırlı, akıllı ve disiplinli diplomasinin işe yaradığını belirterek İran'ın hem nükleer bombaya sahip olmasının önlendiğini hem de İran'da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağladıklarını söyledi.

ABD'nin düşmanlarıyla aralarındaki sorunları gidermek için diplomasiyi kullanmaktan hiçbir zaman korkmadığını vurgulayan Obama, yürüttükleri güçlü diplomasinin meyvelerini verdiğini bir kez daha gördüklerini belirtti. İran ile olan ayrılıklarının, iki ülkenin uzun yıllar boyunca birbiriyle hiç muhatap olmaması sonucunu doğurduğunu söyleyen Obama, “Sonuçta bu politika ABD'nin çıkarlarına yaramadı. Yıllar geçtikçe İran, nükleer silah üretmeye daha da yakınlaştı. Başkan olarak, güçlü ve kendine güveni olan bir Amerika'nın, İran'la yönetimi ile direk görüşmeler yapmanın, ulusal çıkarlarımız ve güvenliğimiz için daha verimli olacağına karar verdim ve sonuçlarını gördük" diye konuştu.

Varılan nükleer anlaşma altında İran'ın, nükleer silah sahip olamayacağını vurgulayan Obama, ABD ve dünyanın daha güvenli olacağını belirterek İran'ın nükleer bomba elde etmesinde kullanabileceği tüm yolların önünü tıkadıklarını ve yaptıkları çalışmaların, 24 saat 365 gün gözleneceğini söyledi.
Başkan Obama, İran'ın gizlice nükleer bombaya sahip olamaya çalışması halinde, bunu mutlaka yakalayacaklarını söyledi.

Obama, konuşmasında geçtiğimiz günlerde Basra Körfezi'nde İran tarafından gözaltına alınan Amerikan askerleri ve alıkonulan ABD botları ile ilgili sorunun da çok kısa sürede çözüldüğüne değindi. Başkan Obama, Amerikan askerlerini kazara İran sularına girdiğini, bu durumun yeni bir rehine krizi yaratacağı beklentisine karşın, diplomatik girişimlerle sorunun kısa sürede, barışçıl olarak çözüldüğünü belirtti.

Obama, ayrıca İran'da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının da ailelerine kavuşmak üzere olduğunu da söyledi.
Nükleer müzakereler devam ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de aralarında bulunduğu üst düzey diplomatların İran tarafını tutuklu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması noktasında sıkıştırdığına vurgu yapan Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

“İran'da adaletsizce tutuklu bulunan bazı Amerikalılar artık evlerine dönüyor" diyen Obama, bugünün kendileri için güzel bir gün olduğunu söyledi.
Obama, ayrıca İran'da kaybolan ve CIA için çalıştığı kaydedilen ajan Robert Levinson'ın da bulunması için İran tarafıyla görüşmeleri sürdüreceklerini bildirdi.