İstanbul, 27 Ağustos () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı taslağının, tüketicinin sırtındaki mali yükü artıracak öneriler içerdiği uyarısında bulundu.
EMO'dan yapılan açıklamada, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın uluslararası danışmanlık şirketleriyle birlikte hazırladığı Türkiye Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı, yeni vergiler ve tüketicinin sırtındaki mali yükü artıracak öneriler içeriyor" denildi.
Taslakta yeni kullanılmaya başlanan elektronik sayaçların 2020 yılına kadar "akıllı sayaçlar" ile değiştirilmesinin önerildiğine işaret edilen açıklamada, "Yanlış veriler ve çeviri metinlere dayalı olarak Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlanamayacağı açıktır. Yalnızca şirketlerin penceresinden onların çıkarlarına göre bir eylem planı hazırlanması kabul edilemez. Ülkenin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınarak, kullanıcıların yararını gözeten bir perspektif esas alınmalıdır. Eylem Planı Taslağı yeni baştan hazırlanmalıdır" çağrısı yapıldı.
EMO'ya göre, taslakta günvel veriler kullanılmadı ve mevcut sayaçların sil baştan "akıllı sayaçlar" ile değiştirilmesi de "verimlilik ile açıklanamayacak bir savurganlık olacak." Taslakta Avrupa Birliği`nde akıllı sayaç takma maliyetinin ortalama 200-250 euro olduğuna işaret edilen açıklamada, "Bu durumda ortaya çıkacak maliyetler elektrik tarifelerini artıracak, tüketicilerin ek yüklerle karşılaşmasına neden olacak ve ülkemizi elektronik sayaç çöplüğüne çevirecek" denildi.
EMO açıklamasına göre, taslakta kurulması öngörülen Ulusal Enerji Verimliliği Fonu ve İklim Değişikliği Vergisi ile tüketicilere yeni yükler de getiriliyor.