Kamuda 2012 yılı 15 Ocak tarihinden sonra görevlendirilen ve aynı işi yapan aynı unvandaki kişilerin ücretlerinin denkleştirilmesini amaçlayan 'eşit işe eşit ücret' sistemi Anayasa Mahkemesi'nin '6223 sayılı yetki kanunu personelin mali haklarını düzenleme yetkisi vermiyor' gerekçesiyle iptalinin ardından çökmeye başladı.

BDDK, SPK gibi üst kurullarda eskiye dönülebilecek. BDDK'da uzmanlara ve murakıplara 2 bin 500 lira gibi artış yapıldığı belirlendi. Halbuki, 2012 yılında bu üst kurullar da dahil olmak üzere tüm kamu kurumlarında aynı işi yapan kişilerin ücretlerinin eşit hale getirilmesi amaçlanmıştı.

6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan ve 2/11/2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan 666 sayılı KHK ile kamu görevlilerinin mali haklarına ilişkin bazı düzenlemeler yapılmıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK ile mali konuların düzenlenmesinin 'Anılan yetki kanununun bu onuda hükümete yetki vermemiş olduğu gerekçesiyle' anayasaya aykırı olduğuna ilişkin hüküm vermişti.

Özerk yapılar zamlı tarifede..

TBMM gibi kurumları da içeren düzenlemenin iptal edilmesi halinde hızla yüksek ücretlere dönüşebileceği, bunun da şimdiden ciddi şekilde sorun oluşturacağına dikkat çekiliyor.

Üst kurulların ücretlerde istedikleri gibi hareket edebileceğine vurgu yapılırken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) uzman ve murakıpların maaşlarında 2 bin 500 lira gibi bir artışı yaptığı kaydediliyor.