İstanbul, 19 Ağustos () - ABD’ye ihracatı üç yıl içinde üç kat arttırarak 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Las Vegas’ta düzenlenen, ülkenin en büyük hazır giyim fuarı Magic Show’da reklamlı gösteri yaptı.
Reklamların etkisiyle, dünyanın en büyük fuar organizasyonları arasında yer alan Magic Show’a katılan Türk firmalarının stantları alıcıların akınına uğradı.
Küresel hazır giyim ticaretinin 465 milyar dolara ulaştığını hatırlatan İHKİB Başkanvekili Kemalettin Güneş, ABD’nin 104 milyar dolarla ithalatçı ülkeler listesinde ilk sırada yer aldığını anımsattı.
Dünyanın yedinci büyük hazır giyim tedarikçisi Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 2015’te 495 milyon dolarda kaldığını ifade eden Güneş, "2005 öncesi bu rakam 1.5 milyar dolardan fazlaydı. Üç yıl içinde aynı rakamı yeniden yakalamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl New York'ta açacağımız Türk Ticaret Merkezi, hedefe ulaşabilmemiz için çok büyük bir itici güç olacak. Firmalarımız hazırlayacağımız show roomlarda ürünlerini sergileyecekler, bu sayede ABD'li alıcılara daha kolay ulaşabilecekler"dedi.
İHKİB AB, ABD, Uzakdoğu Fuarlar ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Özkan Karaca da, Türkiye’nin ve hazır giyim sektörünün imajını yükseltmek için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Dünyanın dört bir yanından gelen 100 bin alıcının ziyaret ettiği Magic Show’da 32’si İHKİB öncülüğünde milli katılım, 9’u bireysel olmak üzere toplam 41 Türk firmasının temsil edildiğini belirten Karaca, şunları söyledi:
"Türkiye olarak ABD'nin en büyük hazır giyim tedarikçisi konumundaki Çine rakip olabilmek için yola çıktık. Las Vegas sokaklarında ve aynı anda iki farklı alanda düzenlenen fuarlar arasında alıcılara tahsis edilen bütün otobüslerin üzerine Türkiye reklamlarını giydirdik.  Bu reklam sayesinde hem ülkemiz hem de sektörümüz için büyük bir tanıtım imkânı yakaladık.  Firmalarımızın stantları fuar boyunca ziyaretçi akınına uğradı.  ABD’li alıcılardan sık sık ‘daha çok Türk üreticiyi ülkemizde görmek istiyoruz’ mesajları aldık. Ülkemizin ihtiyacı olduğu bu dönemde gördüğümüz büyük ilgi karşısında moral kazandık."
ABD’nin halen 104 milyar dolar olan hazır giyim ithalatının 2025’te 300 milyar dolara çıkacağının öngörüldüğünü vurgulayan Karaca, 2023’te 60 milyar dolar ihracat hedefi bulunan Türk hazır giyim sektörünün bu devasa pazardan mutlaka daha fazla pay alması gerektiğini söyledi. Karaca, bu hedef doğrultusunda Magic Show’a Türkiye’den katılımın önümüzdeki dönemde daha da artarak süreceğini sözlerine ekledi.  
(Fotoğraflı)