İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'de, 'Nematod' adı verilen toprak altı parazitleri ile mücadelede kullanılan ve güneş enerjisi ile gerçekleştirilen 'Solarizasyon' uygulaması biberde verimliliği ciddi şekilde arttırdı. Solarizasyon uygulamasının verimi artırmanın yanında üründe kimyasal kalıntı yaratmayan yöntem olduğu ve bunun da biberlerin Avrupa ülkelerine sorunsuz bir şekilde ihraç edileceği belirtildi.
Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi'ndeki biber üreticilerinin korkulu rüyası olan ve ürün verimliliğini yüzde 50 oranına kadar düşüren Nematod zararlıları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda güvenliği kapsamında bir takım tarım ilaçlarını yasaklaması ile çiftçilere zorluklar yaşattı. Gıda güvenliğini tehlikeye sokacak düzeyde kalıntı bırakan tarım ilaçlarının yasaklanması ile ürünlerini Nematod yüzünden kaybeden çiftçilere yönelik olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından geliştirilen solarizasyon uygulaması ile kimyasal kalıntı olmadan ürün verimliliği sağlandı.
150 MİLYON LİRALIK KAYIP ÖNLENDİ
Güneş enerjisi ve damlama sistemi kombinasyonu ile gerçekleşen uygulamanın çalışmalarını Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ile yürüten MTSO çalışma ekibi, solarizasyon uygulanan ve uygulanmayan seralardaki ürünleri inceleyip çalışmanın sonuçları değerlendirdi. Tarım ilaçların bir kısmının iptal edilmesi ile Nematod mücadelesinde başarısızlık sağlandığını kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu, ihraç edilen biber ile ilgili Avrupa Birliği ve Rusya'dan ciddi uyarılar aldıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Solarizasyon, doğru miktarda doğru ürünlerle kullanıldığı zaman yüzde 50'ye varan kayıplarımızın azaldığını uygulamalarla çiftçilerimize gösterdik. Bu proje çerçevesinde, son 4 yılda biber yetiştiriciliğinde Türkiye'de ve ihracatta önemli bir rol oynayan Mersin'de, son 4 yılda 150 Milyon TL'ye varan kaybı önlemiş olduk. Gıda güvenliğinde kalıntı sorunu yaratmayan doğru mücadele ile beraber doğru tarım ilaçlarının kullanılması ve daha az kimyasal kullanılmasıyla çevre ve halk sağlığına katkı sunuyoruz. Avrupa Birliği'nden 'Türkiye'den biber alımını keseceğiz, ithalatını yapmayacağız' diye Bakanlığımıza ciddi uyarılar gelmişti. Bu uyarılar geçtiğimiz dönemde azaldı. Mersin bölgesinden giden ürünler sorun yaşamadan ihracata gidebiliyor."
GİDERLER YÜZDE 15 DÜŞTÜ
Son 4 yılda Nematod zararlılarına karşı mücadelede büyük zorluklar çektiklerini ve bu nedenle yüzde 40-50 oranında verim kayıpları yaşadıklarını belirten Ziraat Mühendisi ve üretici Uğur Çetinkaya ise, solarizasyon uygulamasının nasıl yapıldığını şöyle anlattı:
"Nematod ile mücadele için cebimizden çıkan para da daha fazla olmuştu. Solarizasyon çalışması kapsamında, geçen sene seralarımızdaki ürünlerimizi çıkardıktan sonra toprağı işledik. Damlama hortumlarımızı açarak plastik örtü ile toprağı kapattık. 60 güne yakın su ve sıcaklık uygulaması kapalı şekilde tuttuk. Güneşten gelen ısı ve su toprağı dezenfekte etti. Sonra dikimimizi yaptık. Solarizasyon uygulaması yaptığımız alanda büyük verim artışı yaşadık. Bu sene solarizasyon uygulaması sayesinde üründe dönüm başına yüzde 20 artış, zararlılarla mücadelede harcadığımız bütçede yüzde 15 düşüş yaşadık."
Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Mühendislerinden Doç. Dr. Seral Yücel de, uygulamanın çok yararlı ve avantajlı bir yöntem olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI