ANTALYA'nın Elmalı Belediyesi tarafından düzenlenen kursa katılarak tekstil sektöründe çalışmaya başlayan kadınlar, Rio Olimpiyat Oyunları'nda koşacak sporcuların formalarını üretiyor.
Elmalı Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında ilçedeki ev hanımı, yevmiyeli tarım işçileri, genç kızlara tekstil işçiliği dersi verildi. Halk Eğitim Merkezi'nde Türkiye İş Kurumu destekli kurslara katılanlar, belediye tarafından oluşturulan tekstil atölyelerinde işe başladı. Antalya'da bir ihracat firmasının Elmalı'daki atölyesinde çalışan olarak faaliyet gösteren kadınlar, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda koşacak atletlerin ve halk koşusunda yer alacak sporcuların formalarını dikmeye başladı.
1 MİLYON FORMA
Elmalı Belediye Başkanı Ak Partili Ümit Öztekin, kısa süre önce farelerin gezdiği eski gübre deposunu düzenleyerek, tekstil atölyesine dönüştürdüklerini anlattı. Tarlada çalışan, düzenli geliri olmayan ev hanımı ve gençlere kurslarda dikiş, overlok, ütü gibi tekstil işçiliği eğitimi verildiğini dile getiren Öztekin, şöyle dedi:
"Amacımız: kadınların meslek sahibi olması ve ev, aile, çocuklarına ekonomik katkı sağlaması. Şu anda 30 civarında kadınımız vasıflı eleman haline geldi. Atölyede 1 milyonun üzerinde malzeme siparişi ile Brezilya'da yapılacak 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda atletizm sporcularının ve halk koşusuna katılacakların giyeceği formalar üretiliyor. Şu anda 1 milyon formayı yetiştirme çabası var." 
TARIM İŞÇİSİ KADINLAR TEKSTİL ÇALIŞANI OLDU
Atölyede kurs görüp çalışan kadın sayısını birkaç ay içersinde 60'a çıkaracaklarını ve 150 kişilik istihdam alanı oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Öztekin, kadınların kurs sonunda hem meslek sahibi olacağını hem de 1100 lira kazanacağını söyledi. Atölyedeki kadınların çoğunun, ev hanımı, işsiz, bazı zamanlar tarım işçisi olarak çalıştığı ve gençlerden oluştuğunu vurgulayan Öztekin, "Artık hepsi sigortalı, maaşlı düzenli bir işe sahip, hepsi hayata dair gelecekten umutlu, beklentileri var" diye konuştu.
ESKİDEN FARELERİN GEZDİĞİ DEPODA 2 MİLYON LİRA GELİR
Atölyede 2016 yılı sonuna kadar üretilecek ürünlerin siparişini aldıklarını belirten Öztekin, gelecek yıl sonuna kadar ülke ekonomisine 2 milyon lira katkı sağlayacaklarına dikkati çekti. Rio Olimpiyat Oyunları'ndaki sporcuların giyeceği formaların yanı sıra, gelecek yıl farklı branşta çok sayıda sporcunun giyeceği formaların da üretimini yapmaya başlayacaklarını anlatan Öztekin, şöyle konuştu:
"Sadece olimpiyattaki sporculara değil, dünya markalı üretimleri gerçekleştireceğiz. Farklı spor branşındaki sporculara da yıl sonuna kadar markalı ürün üreteceğiz. Şu anda 1.5 milyon lira ülke ekonomisine kazanç sağladık. 6 ay önce terk edilmiş, içinde farelerin gezdiği gübre deposunu bu yıl 1.5 milyon lira kazanan bir atölyeye dönüştürdük." 
"ÇOCUKLARIMA EKMEK GETİRİYORUM"
Atölyede çalışan Aysun Dönmez, 2 çocuk annesi olduğunu ve kursa katılmadan önce evde el işi yaparak vakit geçirdiğini anlattı. Daha önce bahçede elma toplamaya giderek kazandığı yevmiyeyle ailesine katkı sağladığını aktaran Dönmez, "Tekstil atölyesine katıldım. Evime ekmek götürebiliyorum. Hem mesleğim var hem çocuklarıma ekmek götürüyorum" diye konuştu. Dursade Gökmen ise, üniversite eğitimini tamamladığını, seracılık bölümüyle ilgili sektörde göreve başlayamadığı için tekstil atölyesinde çalıştığını söyledi. Gökmen, farklı bir meslek edinerek kazandığı parayla evlilik için çeyiz hazırladığını, ailesine ekonomik destek sağladığını kaydetti.
"GURUR VERİCİ"
Atölyede çalışan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sümeyya Yılmaz ise, eğitim gördüğü bölümden farklı bir sektörde meslek öğrendiği için sevinçli olduğunu dile getirdi. Tekstil kursuna başlamadan önce evde annesine yardım ettiğini, ailesinin hayvanlarına baktığını anlatan Yılmaz, "Kursa katılarak tekstil sektöründe çalışmaya başladım. Ben dikim atölyesinde kalite kontrol yapıyorum, dikimi öğreniyorum. Olimpiyatta sporcuların bizim diktiğimiz formaları giymesi gurur verici" diye konuştu.
TARLADAN ATÖLYEYE
Çiftçilik yapan Atak ailesinin 19 yaşındaki kızı Aliye de liseden mezun olduktan sonra kursa katıldığını söyledi. Atölyede ütücü olarak görev yaptığını belirten Ata, kursa katılmadan önce sadece ailesinin bahçesinde havuç topladığını anlattı.

FOTOĞRAFLI