İstanbul, 14 Ekim () - Marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla gerçekleştirilen The Core İstanbul’da, Türk moda endüstrisi 40 ülkeden gelen 500'den fazla alıcıyla buluştu.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen The Core İstanbul Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nda  kapılarını açtı. The Core İstanbul’un açılışına İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik, MTD Başkanı Mehtap Elaidi ve İMA Direktörü Seda Lafçı katıldı.

5 yılda 500 milyon dolar ek katkı

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi açılışta yaptığı konuşmada, yıllık 19 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörlerinden biri olduklarını belirterek; sadece The Core Istanbul ile 5 yıllık dönemde ihracata  500 milyon dolarlık ek katkı sağlayacaklarını söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, 32 marka ve 22 tasarımcının İlkbahar-Yaz 2016 koleksiyonlarını  Orta Doğu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere AB ülkeleri, Uzakdoğu, İran ve Orta Asya’dan gelen alıcıların beğenisine sunacağını bildirdi.

"Üretici ülke" pozisyonunun yanına "organizatör ülke" kimliği

Türkiye’nin üretici ülke pozisyonunun yanına mutlaka “organizatör ülke” kimliğini de eklemesi gerektiğinin altını çizen Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“The Core İstanbul’da 40 ülkeden 500’ü aşkın satın almacıyı ağırlayacağız. Hemen hepsi hazır giyim sektörünün global devleri arasında bulunan satın almacıları, ülkemizin önde gelen markaları ve tasarımcılarıyla buluşturacağız.  Hedefimiz hazır giyim ihracatımıza 5 yılda 500 milyon dolarlık ek katkı yapmak.”

Hikmet Tanrıverdi, 2014’te, dünya ölçeğinde 538 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldığını belirterek, Türkiye’nin bu pastadan sadece yüzde 3.4’lük pay alabildiğini ifade etti. İhracatının yüzde 70’ten fazlasını AB ülkelerine yapan Türkiye’nin burada da arzu ettiği payı yakalayamadığının altını çizen Tanrıverdi, şöyle devam etti: 

"İhracatın payı AB'de ikiye, ABD'de dörde katlanır"

“Çin ve Bangladeş’ten sonra AB’nin üçüncü hazır giyim tedarikçisiyiz. Ancak coğrafi ve kültürel yakınlığımıza rağmen 82 milyar dolarlık AB pastasından sadece yüzde 13 pay alabiliyoruz. Hazır giyim için Amerika’da 96 milyar dolarlık bir pazar var. Bu pazarda bize düşen pay, 500 milyon dolar bile değil. Bugün 1 kg ihracat karşılığında 24 dolar döviz elde ediyoruz. 2023’te bu rakamı 50 doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalamak için moda-tasarıma ağırlık verip katma değerli üretime odaklanacağız. Zorlu rekabet koşulları nedeniyle fiyat tutturamayıp, içeride yapamadığımız üretimi “organizatör ülke” olarak yurt dışına taşıyacak, ihracatımızı bu yöntemle de artıracağız. Sektör olarak potansiyelimiz yüksek. Dünya pazarlarında bizim için fırsatlar var. Adedi artırmadan, tasarım ayağını güçlendirip, yüksek katma değerli üretim ile ihracatta önce 30 milyar dolar, ardından da 60 milyar dolar bandına çıkacağız.”

(Fotoğraflı)