Emre BAYLAN / ANTALYA, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik 'Turizm Acil Eylem Destek Paketi'ni turizm sektörü genel çerçevede olumlu değerlendirirken, sektörün farklı bileşenleri destek paketinin kapsamının sınırlı kaldığı görüşünde birleşti.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 9 maddelik pakete ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Pakette en önemli konulardan bir tanesi uçak desteğiydi. Ancak bu nisan ve mayısla sınırlandırılmış oldu. Sektör olarak yaşanan sıkıntılar nisan ve mayıs aylarını ilgilendiren, onunla sınırlı kalan bir sorun değil. Uçakla ilgili desteğin tüketici fiyatlarına yansıması gerekir. Bunun için tüm yıl boyunca uçuş başı 6 bin dolar desteğin verilmesi gerekirdi. Bu nedenle bu durumun bir sonraki yapılandırma paketinde muhakkak uzatılması gerekir ki, bugünden diğer aylara cazibe yaratır. Paket genel anlamda tabi ki olumlu, sektöre katkı sağlayacaktır. Ancak konaklama sektörüne yönelik üç madde var. 7'nci, 8'inci ve 9'uncu maddeler. Orada ecrimisil ve kira bedellerine ilişkin bir erteleme söz konusu. Bizim talebimiz 2016'da bunların alınmaması yönündeydi. Ertelemeye gitme çözümü açıklandı."
KDV VE İSTİHDAM BEKLENTİSİ
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, turizm sektörünün daha önce de birçok krizle karşılaştığını, ancak ilk kez kamu yönetiminin sektöre bu denli ciddi bir eğiliminin söz konusu olduğunu söyledi. Kızıldağ, pakete ilişkin şunları söyledi:
"Olumlu karşılıyoruz. Paket içersinde yer alan konular sektöre destek olacaktır, ama nasıl bir sezonun bizi beklediğini bilemediğimiz için tam olarak 'İlaç olacaktır' diyemiyoruz. Özellikle istihdama katkı ve KDV konusuna yönelik bir düzenleme destek paketi içinde yer almıyor. İlave bir pakette bu konuların da yer alacağını düşünüyoruz ki, bu yılı minimum zararla atlatabilelim."
'AŞAĞI DOĞRU YAYILMASI GEREKİRDİ'
Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, pakette 6 bin dolar uçuş desteğinin, tur operatörlerini de kapsam içine almasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak sektörde ortak uçak kiralayan, koltuk bazında çalışan acenteler bulunduğunu ve bu noktada oluşabilecek durumu sektörün kendi içinde çözmesi gerektiğini aktaran Altınay, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Destek paketinin, sahil turizmi, kitle turizmi yapan şirketlere daha fazla faydası olacak. Belli oranda ciro sağlayan acentelerin ihracatçı konumuna geçmesi uzun süredir beklenen bir gelişmeydi. Burada ciro 750 bin dolara indirildi, ancak beklenti bunun daha da aşağı çekilmesi yönündeydi. Bu paketten ciddi memnun olan kesim olacağı gibi umduğunu bulamayanlar da olacaktır. Özellikle kültür turları, spor turizmi yapan, getirdikleri kişi sayısı düşük ama turizmde çeşitliliği sağlamak noktasında 'değerli' olarak nitelendirebileceğimiz acentelerin beklentilerinin karşılanmadığını ifade edebiliriz. Kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı 400 bin turist getiren seyahat acentelerine tanınmış. Bu firmaların sayısı 10'u, 15'i geçmez. Bunun dışında kültür turları, doğa turizmi, futbol, golf turizmi yapan acenteler için 3 bin, 5 bin ciddi rakamlardır ve onlar bu imkandan faydalanamayacak. Bu açıdan paket aşağı doğru yayılabilseydi, acentelerin tamamını kapsayan çözümler barındırsaydı daha verimli olurdu."
FOTOĞRAFLI