Meclis'ten önceki gün geçen AVM Yasası sektörden olumlu geri dönüş aldı. Özellikle AVM'lerin çalışma saatlerinin illerde valilikler, Türkiye genelini ilgilendiren durumlarda ise bakanlık tarafından belirlenmesi üzerinde en çok durulan konu oldu.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, bu konuda yetkinin daha önce belediyelerde olduğunu söyleyerek, "AVM'ler ülke genelinde aynı saatte açılıp kapanıyordu" dedi.

BMD olarak taleplerinin farklı yer ve zamanlarda açılış ve kapanışın farklı saatlerde olması yönünde olduğunu vurgulayan Doğan, "Örneğin Ege ve Akdeniz'de turizm nedeniyle yazın geceler uzun sürüyor. Buralarda AVM'ler sabah 11'de açılıp akşam 11'de kapanabilir. Yine Doğu'da hava erken karardığı için AVM'ler daha erken açılıp kapanabilir" dedi.

Doğan, mesainin vali tarafından belirlenmesinin uygulamaya pratiklik getireceğini söyledi.

TURİZMİ CANLANDIRIR

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı ve CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, sektörün en çok AVM'lerin açılış ve kapanış saatlerinin valiler tarafından belirlenebileceğinin üzerinde durduğunu söyledi.


Özellikle İzmir, Muğla ve Antalya gibi turizm bölgelerinde vali izin verdiği sürece AVM'lerin geç kapanabileceğini belirten Nane, "Uygulamanın ciroya katkısı olacak. Bundan çalışanlar da yararlanacak" diye konuştu.

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü de, zaten Ramazan aylarında ve yaz mevsiminde bazı AVM'lerin geç saate kadar açık kalabildiğini söyledi. Belgü, burada tüketicinin taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

KARARLAR İSTİŞARE İLE ORTAYA ÇIKACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Çalışma saatlerinin Türkiye geneli için valiler veya bakanlığımız tarafından belirlenmesi teorik olarak böyle bir yetkiyi içerir. Hem saat olarak hem gün olarak belirleme imkânı söz konusu. Bu yetkinin de olması gerekir. Kullanılması ayrı bir konu" dedi.

Valilerin en azından istişari mahiyette bakanlıkla görüşeceklerinin altını çizen Canikli, "İstişare sonucunda kararlar ortaya çıkacak. En isabetli mekanizmanın bu olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.