Torba Yasa Meclis’ten geçti, 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine ek ikramiye ödenecek.Yasa,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek..

Hak sahipleri yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı günden itibaren 1 yıl içinde başvuru yapabilecekler.


Hak sahipleri, 7 bin 500 liraya kadar olan ikramiyelerini 3 ay içinde alabilecek, fazlası ise 2018’de yatırılacak.

2015 yılından önce emekli olup, 30 yıldan fazla hizmet süresi olan, ancak ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memurlar bu haktan yararlanacak.



YAKLAŞIK 400 bin emekli memuru ilgilendiren Torba Yasa, Meclis’ten geçti; böylece 30 yıldan fazla hizmeti olan emeklilere ek ikramiye ödenmesinin de yolu açıldı.


Emekli memurlar, kanun gereği, ister 35 yıl çalışsın ister 40 yıl, 30 hizmet yılından fazla ikramiye alamıyorlardı. Hal böyle olunca da 10 yıl, 15 yıl hatta 20 yıllık çalışma karşılıksız kalıyordu. 2015 yılının başında ise Anayasa Mahkemesi, kanunda yazan, ‘emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz’ maddesini iptal etti.

Bu tarihten sonra emekli olanlar, kaç yıl çalıştılarsa o süre üzerinden ikramiye aldılar, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mahkeme kararının geçmişe yönelik uygulanamayacağı gerekçesiyle; 2015 öncesi emeklilerin, ikramiye farkı için yaptığı başvuruları geri çevirdi.

Bunun üzerine hükümet, geçmişte emekli olanların hak kayıplarının telafisi için düzenleme yaptı. İşte bu düzenlemenin de içinde yer aldığı Torba Yasa, Meclis’ten geçti.

30 YILDAN FAZLA HİZMET SÜRESİ

Gelelim, ek ikramiyeden kimlerin, nasıl yararlanacağına. Madde madde anlatayım. 

2015 yılından önce emekli olup, 30 yıldan fazla hizmet süresi olan, ancak ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memurlar bu haktan yararlanacak. 

Emeklilere 30 yılın üzerinde çalıştıkları her bir yıl için ek ikramiye ödenecek. Diyelim ki, 40 yıl çalıştınız ve 30 yıl üzerinden ikramiye aldınız. Aradaki 10 yıllık fark size ödenecek.

Alacağınız ikramiye farkı ise emekli olduğunuz dönemdeki aylık maaşınız, keseneğiniz, katsayınız ve o dönem aldığınız emekli ikramiyesine esas teşkil eden hesaplamalara göre yapılacak. Bu çerçevede herkes farklı ikramiye alacak.

En basit haliyle şöyle anlatayım: Emekli olduğunuz dönemde aldığınız ikramiyeye konu maaşınızın 500 lira olduğunu varsayalım. 40 yıl çalıştınız. 10 yıllık ek ikramiye hakkınız var. Sene başına 500 liradan, 10 yıl fazla çalışma için devlet size 5 bin lira ödeyecek. Elbette maaşı yüksek, çalışma süresi uzun olanların alacağı ek ikramiye de fazla olacak.

Hak sahipleri yasanın yayımlandığı günden itibaren 1 yıl içinde başvuru yapabilecekler.

ÖDEMELER İLK 3 AYDA YAYILACAK

Başvurular ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak.  Ödemeler, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde hak sahiplerine yapılacak.

Diyelim ki, 1 Şubat’ta müracaat ettiniz; mayısta ikramiyenizi alabileceksiniz. 7.500 liraya kadar olan ödemeler, 3 ay içinde yapılacak. Eğer kalan bir kısım varsa o da, gelecek yılın aynı döneminde yasal faizi bile birlikte ödenecek.

Örnekle anlatayım. Hesap yapıldı ve toplam 10 bin lira ek ikramiye almaya hak kazandınız; şubatta da SGK’ya başvurdunuz. 7.500 lirasını mayıs ayında alacaksınız; kalan 2.500 lira da 2018’in mayıs ayında bir yıllık yasal faiz üzerinden ödenecek. 

2015’te Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan sonra SGK’ya başvuran, ancak olumlu dönüş alamayanların yeniden başvurmasına gerek yok. Yasa uygulamaya girdikten sonra bu kişiler, otomatik başvurmuş sayılacak. Ama tavsiyem, yine de işinizi sağlama alın. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası dava açanların ise bir şey yapmasına da gerek yok. Yasa gereği tüm bu davalar düşecek ve kişilere ek ikramiyeleri ödenecek. Daha önce

SGK’ya hiç başvurmamış olanlar ise müracaatlarını yapacak.

Sadece emekliler değil, geçmişte vefat etmiş emeklilerin hak sahipleri de ek ikramiye hakkından yararlanabilecek. Bunun için de SGK’ya başvurmaları gerekecek.

EN DÜŞÜK İKRAMİYE YILLIK 50 LİRA

EK ikramiye konusu gündeme geldiğinden beri en çok tartışılan konu, geçmişte emekli olanlara, ikramiye adında çok düşük rakamlar ödeneceği.

Daha açık şöyle anlatayım. Bundan 30 yıl önce emekli maaşı çok düşük olan kesimlerin, ikramiye farkları fazla bir rakam tutmuyor. Hatta kimi kesimler, başvurmak için ödeyeceğin yol parasını anca karşılar diye eleştiride bulunuyordu.

Bu konuda da düzenleme yapıldı ve ikramiye farkı, her bir tam yıl için 50 TL’den daha düşük olamayacak.

Diyelim ki, hesap yapıldı ve ikramiye farkınız yıllık 50 liranın altına çıktı. Önemli değil, devlet size 50 lira ödeyecek. Bu da şu anlama geliyor ki, 10 yıl fazla çalışma süresi olan bir emekli ya da hak sahibi, en düşük 500 lira ikramiye farkı alacak.

www.uluslases.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN