Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ,Emekli öğretmen Mustafa Durmuş 'a 30 yıl üzeri 15 yıllık hizmetinin karşılığı olarak KOMİK İKRAMİYE farkı ödedi.

Emekli öğretmen Mustafa Durmuş, 1949'da başladığı memuriyetten 45 yıllık hizmetinin sonunda 1994'te emekli oldu. 30 yıllık hizmeti için Ankara 15'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı.Mahkemesi, Mahkeme, Durmuş'un lehine karar verdi.

SGK, karar gereği tazminatı 1994 yılı katsayısı ile 15 yıllık süreyi çarparak hasapladı. Durmuş'un alacağı tazminat 122 lirada kaldı. Mahkeme ayrıca Durmuş'un yaptığı 108 lira dava masrafının da SGK tarafından Durmuş'a ödenmesine hükmetti.

Örneğin Mustafa Durmuş öğretmen 1994'te emekli olduğu için 15 yıla karşılık 122 lira alırken, 2006 yılında emekli olan başka bir öğretmen ikramiyesi hem de 13 yıl için 12 bin lira oluyor.

Bu eşitsizliğin ileride yeni davalara neden olması bekleniyor.

Davayı eleştiren Durmuş, “Bu anlayış ve uygulamalar yüzünden devletimle helalleşemiyorum” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yıllardır emekliye ayrılan devlet memurlarına 30 yıla kadar olan hizmet süreleri için ikramiye ödüyor, bu sürenin üzerindeki çalışmaları ise dikkate almıyordu.

Ancak açılan davaların sonunda Anayasa Mahkemesi 30 yılın üzerindeki çalışma süreleri için de ilave tazminat ödenmesine karar verdi. Buna karşılık hükümet mahkeme kararını uygulamaya geçirecek yasa değişikliğini yapmayınca SGK da emekliler de zorda kaldı.
Yaklaşık 408 bin emekli memur Meclis'ten çıkacak yasayla sorunların çözüleceğini düşünürken, SGK'nın adeta sadaka niteliğindeki tazminat ödemeleri devam ediyor.

Emekli öğretmen Mustafa Durmuş, 1949'da başladığı memuriyetten 45 yıllık hizmetinin sonunda 1994'te emekli oldu. 30 yıllık hizmeti için emekli ikramiyesi alan Durmuş, kalan 15 yıllık ilave ikramiyesi için dava açtı.

Ankara 15'inci İdare Mahkemesi, Durmuş'un lehine karar verdi. SGK, karar gereği tazminatı 1994 yılı katsayısı ile 15 yıllık süreyi çarparak hasapladı. Durmuş'un alacağı tazminat 122 lirada kaldı. Mahkeme ayrıca Durmuş'un yaptığı 108 lira dava masrafının da SGK tarafından Durmuş'a ödenmesine hükmetti.

SGK da 122 lirayı ödememek için 15'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı eleştiren Durmuş, “Bu anlayış ve uygulamalar yüzünden devletimle helalleşemiyorum” dedi.

Öte yandan, hem Meclis'te bekleyen yasa tasarısı hem de mahkeme kararları, emekli ikramiyesinin hesabında, emekli olunan yıldaki katsayının baz alınmasını öngörüyor. Enflasyonu yok sayan bu uygulama nedeniyle özellikle 2000 yılı ve öncesi emekli olanların sadaka niteliğinde ikramiye düşüyor.

Örneğin Mustafa Durmuş öğretmen 1994'te emekli olduğu için 15 yıla karşılık 122 lira alırken, 2006 yılında emekli olan başka bir öğretmen ikramiyesi hem de 13 yıl için 12 bin lira oluyor. Bu eşitsizliğin ileride yeni davalara neden olması bekleniyor.

Eski Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'nun tasarıyı geçtiğimiz Haziran ayında Meclis komisyonuna sunarken verdiği bilgilere göre, emeklilere ödenecek ikramiye tutarının toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar lira olacak.

Dava sonucu haziran ayına kadar toplam 15 bin 131 kişiye ödeme yapan SGK, bu emeklilere toplam 247 milyon 244 bin lira ikramiye, 19 milyon lira yasal faiz, 9 milyon 759 bin lira yargılama masrafı olmak üzere toplam 276 milyon lira ödedi. 

www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN