HGS cezaları için tebligatlar yola çıktı. 2016 yılını kapsayan cezalar 1 milyon 352 bin 264 sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Tebliğ tarihi itibarıyla cezaların 15 gün içinde ödemesi halinde 10 kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim yapılacak.

Her gün milyonlarca kişi Türkiye’de aracıyla yollara çıkıyor. Özellikle şehir dışına çıkan sürücülerin büyük çoğunluğu ücretli otoyolları kullanıyor. İstanbul’da ise durum farklı. Sadece Avrupa’dan Asya’ya veya tam tersi istikamet için 3 köprü ve birde tünel bulunuyor. Bu geçişlerin hepsinde Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) veya Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) bulunuyor.

Bu sistemler nasıl işliyor?

Birinci sınıf araçlar veya otomobiller için Avrasya Tüneli 16,60 lira, Osmangazi Köprüsü 65 lira, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 12 lira ve 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde 7 lira alınıyor. Bu ücretler HGS ve OGS sistemlerinden ödeniyor. Fakat hiçbir sisteme sahip olmayan araçlarda direk olarak cezai yaptırım uygulanıyor. 1 hafta içinde HGS sistemine sahip olan araçlara cezai işlem uygulanmıyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan köprü, otoyol ve tünellerde durum aynı değil. Özel işletilen yollarda sürücülere direk olarak ceza gönderimi gerçekleştiriliyor.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “İki tane yeni köprüyle tünel tek bir firma tarafından işletiliyor ve onlar tarafından muhtemel birtakım yatırımlar gerçekleştirilmiş. Bekledikleri hasılatları sağlayamadıklarından böyle bir değişik yönteme başvurdukları anlaşılıyor. Bunlar karayollarında olduğu gibi HGS ve OGS cihazları okumadığında karayollarından farklı olarak uyarı sinyali çalıştırmıyorlar. Yani kaçak geçiş sinyalleri yok. Böylece o güzergahları kullanan birçok kişi teknik aksaklıklardan dolayı yani HGS ve OGS cihazına sahip fakat sistem okuyamadığı için kaçak geçiş yaptırımına dahil ediliyor. Oysa benzer durumda karayollarının işlettiği köprü ve otoyollarda uyarı sinyalleri çalıyor. Bunu vatandaş 15 gün içinde yatırdığı halde herhangi bir ceza ödememiş oluyor. 11 kat olarak işlenen bedel tekrar tek kat olarak sisteme düşülüyor ve ödenmesi gereken bedel ödeniyor. Devlet kurumu tarafından işletilen otoyollarda ve köprülerde tüketiciye sunulan hizmetin bırakın daha iyisini aynı seviyede bile bu özel işletme tarafından verilmediğini görüyoruz” dedi.

PTT’den yapılan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) sorumluluğunda olan ücretli otoyollardan geçiş ücreti ödemeden geçiş yapan ve 15 günlük yasal süre içinde HGS ürünü almayan ya da bakiyesini yeterli seviyeye getirmeyen araç sahiplerine giriş-çıkış yaptıkları iki istasyon arasındaki ücrete göre Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun gereğince cezai işlem uygulandığı anımsatılarak, geçen yıl HGS gişelerinden cezalı geçişler konusunda 1 milyon 352 bin 264 tebligat düzenlenerek araç sahiplerine gönderildiği ifade edildi.

VİDALI PLAKAYA CEZA GİTMİYORDU ARTIK MUAYENEDEN DE GEÇMEYECEK

Geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı HGS ile ilgili vatandaşın lehine bir düzenleme yapılacağını belirtti. Her cezalı geçişin SMS ile bildirileceğini söyleyen bakanlık, doğru noktaya etiket yapıştırılmaması halinde okumada aracın kaçak geçiş muamelesi gördüğünü de ekledi.

Hatalı plaka uygulamalarının yanlış ceza yaptırımlarını açıklayan bakanlık, “Bazı plakalarda dıştan vidalama yapılıyor. Plakada 0’ın ortasına vida basıyor, bu 8 diye okunuyor. Bu sefer hiç ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazılıyor ya da 6 rakamının üzerine vida takıldığında okuyucu, 6 rakamını 8 gibi algılıyor.”

Bunun önüne geçmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce kusur tablosu yayımlandı. Buna göre, Hızlı Geçiş Sisteminde (HGS) yanlış ceza yazılmasına da neden olan rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamına alındı. Söz konusu düzenlemeyle plakalardaki yazı ve rakamların, Karayolu Trafik Kanunu’nun tescil plakaları bölümünde belirtilen 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olmayan plakaların bulunduğu araçlar, TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenesinden geçemeyecek.

İtirazın yolu açık..

TBM Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, HGS ve OGS kaçak geçiş cezalarıyla ilgili tüketici derneklerine çok sayıda şikâyet ulaştığını ve tüketicilerin mağduriyetlerini dile getirdiklerini belirtti.

Yazılan yanlış cezalara itiraz etme yolunun açık olduğunu dile getiren Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Bu iki şekilde oluyor devletin işlettiği karayolu ve köprülerle ilgili ise idari yargıya başvurulur. Karayolları Genel Müdürlüğü yaptığı incelemede bunun hata olduğunu kabul etmez ise o zaman idare mahkemesine dava açılır. Ancak Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Orhangazi Köprüsü’nde durum aynı değil. Çünkü bunlar özel şirket tarafından işletiliyor. Ticari olmayan her araçla ilgili, 3610 liraya kadar tüketici hakem heyetleri bu konuda cezayı kaldırmaya yetkilidir.”

GEÇEN YILIN CEZALARI YOLA ÇIKTI

Geçtiğimiz yıllarda da HGS cezaları konusu tekrar gündeme gelmişti. HGS’den kaçak geçiş yapılmadığı halde ceza tebligatı geldiğini söyleyen sürücüler, tüketici birliklerinin telefonlarını susturmamıştı. Verilen cezaların uzun zaman sonra iletildiğini ifade eden araç kullanıcıları, 2014 yılında yediği HGS cezasının 2015 sonunda geldiğini ifade etti.

Şimdide 2016 yılında kesilen cezalar 2017 yılında tebliğ edilmeye başlanıyor. Ayrıca bu ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemesi halinde geçiş ücreti hariç 10 kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim hakkı veriyor. Geçtiğimiz günlerde aracında HGS kaydı olmadığı halde 346 lira ihlal cezası gelen Ercan Erdoğan, “Belki arabam kendine kendine gidip gelmiştir” diyerek gelen ceza karşısında hayretini dile getirdi.

2016’da ihlalli geçiş yapan araç sahiplerinin eline ulaşan HGS ihlali geçiş ceza tebligatlarına itirazları olması durumunda internet veya çağrı merkezi üzerinden ulaşabilinecek.

10 KAT CEZA ÜZERİNDEN İNDİRİM

Araç sahiplerinin, idari para cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemesi halinde geçiş ücreti hariç 10 kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim hakkından yararlanabilecek.

Açıklamada, 2016’da ihlalli geçiş yapan araç sahiplerinin eline ulaşan HGS ihlali geçiş ceza tebligatlarına itirazları olması durumunda 0 850 460 60 60 numaralı HGS Çağrı Merkezi’ni aramaları, [email protected] adresine mail atmaları veya 0312 801 04 04 - 0312 801 05 05 - 0312 801 06 06 numaralı fakslara itirazlarını bildirmeleri gerektiği vurgulandı. İtirazların KGM tarafından incelenecek, gerekli görüldüğü takdirde düzeltme işlemi yapılacağı belirtildi.

OKUYUCU HATASINI SÜRÜCÜ ÖDÜYOR

Avrasya Tüneli’ni kullanan yüzlerce sürücü ceza şoku ile karşılaştı. Sürücüler arasında 20 bin lirayı bulan cezalarla karşılaşanlar bile var. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve diğer paralı geçiş olan yollarda da HGS ve OGS kullanılıyor. Bu sistemlere araçların plakaları tanıtılıyor. Diyelim ki bakiyeniz yetmedi ya da sistem kartı okumadı siz kaçak geçiş yaptınız; ertesi gün karta ödeme yaptığınızda borcunuz kapanıyor. Ayrıca sistem bakiyeniz azaldığında sizi uyarıyor.

Avrasya Tüneli’nde bu uygulamaların olmadığı iddia edildi.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Aydın Ağaoğlu, “Okuyucuların hatalarını sürücülere yüklüyorlar ikaz sistemini de devre dışı bırakıyorlar. Sürücüye kaçak geçişle ilgili bildirim yapmadan 11 kat ceza kesiyorlar. Bu cezaları özel işletmeler ocak ayından bu yana bildirmemiş ve 20 bin lira OGS veya HGS cezası olanlar bile mevcut. Hesapta para olduğu halde kimi sistemler kredi kartlarına bağlı, ama yine de sistem okumadığı için cezai yaptırım olarak uygulanmış” diye konuştu.


www.ulusalses.com