Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,() - TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Adana Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen Patlat Fikrini Yeni Ürün, Fikir ve Girişimcilik Yarışması'nda 37 yaşındaki Ümit Kılıç, satrançtan yola çıkarak geliştirdiği 'Sigula' isimli zeka oyunuyla birinci oldu. 3 üniversite mezunu olan Ümit Kılıç, oyunun gelecek 400 yılın oyunu olarak gösterildiğini söyledi.
Adana'da bir tekstil firmasında üst düzey yönetici olan 3 ayrı üniversitenin matematik, bilgisayar ve elektronik bölümlerinden mezunu olan Ümit Kılıç, yıllarca oynadığı satranç oyunundan yola çıkarak, 'Sigula' isimli yeni bir oyun geliştirdi. Kılıç, 8 yıl süren çalışmaları sonunda tamamladığı oyunla, TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu'nun Adana'da kent ekonomisini canlandırmak, yeni yatırım alanları oluşturmak ve özellikle genç girişimcileri üretime kazandırmak amacıyla düzenlediği 'Patlat Fikrini Yeni Ürün, Fikir ve Girişimcilik Yarışması'na' katıldı. Sigula, birçok kurumun destek verdiği yarışmada dereceye giren 4 projeden biri oldu.
GELECEK 400 YILIN OYUNU
Satranç gibi taşlar ve karelerle oynanan oyunu tüm dünyaya tanıtmaya hazırlanan Ümit Kılıç, Sigula'nın insanın iç dünyasını anlattığını söyledi. Kılıç, "Oyun 3 sıradan oluşuyor; en alt sıra inançlar, orta sıra felsefeler ve en üst sıra bilimleri temsil ediyor" dedi. Oyunu 8 yıllık bir çalışmayla tamamladığını belirten Ümit Kılıç, "Satranç oynarken, neden fil ve at kullanılmış, bunun felsefesiyle uğraştım. Sonra satranç eğitimlerine gittiğimde, her yaş grubundan çocukların oynadığını ve yaşları küçük olanların zorlandığını gördüm. Herkesin yaş grubuna göre oynayabileceği bir oyun geliştirmeye karar verdim ve 8 yıllık denemeler sonunda bugün oyun tamamen bitmiş durumda. Geliştirdiğim oyun, oyun tutkunları tarafından ve birçok üniversitedeki uzmanlar tarafından heyecanla karşılandı. Satranç dahisi uzmanlar, bu oyunun gelecek 400 yılın oyunu olacağını düşünüyor" diye konuştu.
OYUN ÜÇ AŞAMADAN OLUŞUYOR
Oyununun zorluk derecesine göre 3 seviyeden oluştuğunu dile getiren Kılıç, şu bilgileri verdi:
"Birinci seviyemiz çocuklar için, başlangıç seviyesi Migo. Bu seviyede tek küp piramit var, oyuncu başına 36 taş düşmektedir. İkinci seviyemiz eğlenceli bir bölüm, gençlik çağına göre hazırlanmış bir seviye. Bu bölümün adı ise Sigula. Aynı zamanda oyunun gizli adı, anlamı da şifa. Bu bölümde ise dört farklı çeşit taş mevcut. Oyunun son bölümü ise ustalık bölümü, yani gençlik bitmiş, insanın olgunlaştığı evre. Bu bölümün ismi de Ainsof. Ainsof, Tanrının saf ışığı demek. Oyundaki geometrik şekillerin olmasının bir sebebi var. Evrendeki her şey geometrik şekilden oluşur. Küp, piramit, üçgen, silindir, küre, beşgen. Her nereye giderseniz gidin Türkiye'de veya Japonya'da, bu oyunu oynayan şekillere bakıp doğrudan bağ kurabilir. Oyunun ikinci seviyesinden itibaren iki küre var. Bu iki küre çok önemli. Man ve Mad. Bunların yer yüzündeki yansıması Adem ile Havva'dır. Yani eril ve dişil güçtür, bunlar yansımadır. Bu iki güç kaybedildiği takdirde oyunun sonu gelmiş oluyor."

FOTOĞRAFLI