Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, 'küresel terör saldırısı' olarak tanımladığı Ankara'daki patlamaların ardından, buna karşı 'küresel acil eylem planı' gerektiğini söyledi.
Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırılarından birisinin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Harun Arıkan, bu tür saldırılar karşısında uluslararası örgütlerin ve ülkelerin yayınladığı taziye mesajlarının 'söylem' haline geldiğini savunan Arıkan, "Mesaj değil önemli olan, her türlü teröre karşı ortak mücadele ve etkin bir eylem planı oluşturma noktasında kararlılıkları ve tutumlarıdır" dedi.
'SAVAŞLAR OTORİTE BOŞLUĞU YARATTI'
Son yıllarda Türkiye'de ve dünyada artan terör eylemlerinin bir ihtiyacı gündeme getirdiğini bildiren Prof. Dr. Harun Arıkan, şöyle devam etti:
"Artan terör eylemleri, terörün nedenleri, tanımı ve terör örgütlerine karşı acil eylem planına duyulan ihtiyacı gözler önüne sermektedir. Türkiye, iç siyasetteki tartışmalar ve terör örgütlerinin yoğun faaliyet yürüttükleri Suriye ve Irak'la paylaştığımız sınırlar nedeniyle, terör tehdidini en fazla yaşayan ülkelerden birisi haline gelmiştir. Ortadoğu Bölgesi'ndeki ülkelerde yaşanan iç çatışma ve savaşlar, bölge ülkelerinde egemen ve meşru otorite boşluğunu ortaya çıkardı. Küresel siyasetin aktörleri ve Birleşmiş Milletler'in (BM) çatışmaların durdurulması ve barışın tesisi konularında başarısız ve etkisiz politikaları, küresel terör örgütlerinin bölgede etkinliklerini artırmasına neden oldu. Ayrıca, Suriye, Irak, Yemen gibi ülkelerde bazı ülkelerin küresel terör örgütleriyle dolaylı bağlantıları ve bu örgütler üzerinden yürüttükleri vekalet savaşları, hem küresel terör örgütlerinin etkinliğini arttırdı, hem de bölge ülkelerinde mezhepsel ve etnik kimlik temelli çatışmaları yoğunlaştırdı."

FOTOĞRAFLI