KİLİS Belediyesi’nin organizasyonuyla Türk ve Suriyeli kadınlar 15 metre uzunluğundaki davetiyeyi birlikte imzalayarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’e gönderdi. Dünyanın en büyük davetiyesini hazırlayarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girilmesinin de amaçlandığı etkinlikte konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Suriye olayında en hassas davranan Avrupa lideri olan Merkel’i, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Kilis’e çağırıyoruz. Gelin, 90 bin 400 nüfusuna karşın 127 bin 700 Suriyeli'nin barındığı Kilis’te huzur içinde, barış içinde kardeşçe nasıl yaşandığını görün" dedi.
Suriye sınırındaki Kilis, komşu ülkede başlayan iç savaşın ardından binlerce Suriyeli için umut kapısı oldu. Aradan geçen 5 yıl içerisinde ülkelerindeki savaştan kaçan 127 bin 700 Suriyeli Kilis’e yerleşti. Kendi nüfusundan daha fazla Suriyeliya ev sahipliği yapan Kilis, bir süre önce Nobel Barış Ödülü’ne başvurdu.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DAVETİYESİ HAZIRLANDI
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Nobel başvurusunun ardından bu kez Suriye ve sığınmacılar konusuna en duyarlı davrandığını ifade ettiği Almanya Başbakanı Angela Merkel’i, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kente davet etme kararı aldı. Alınan kararın ardından harekete geçen Hasan Kara, Merkel’i farklı bir yöntemle kente davet etmek istedi.
Bunun üzerine Kilis’te yaşayan Türk ve Suriyeli kadınların da imzalayacağı bir davetiye hazırlanması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmaların ardından bugün Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Meydanın ortasına kurulan masaya üzerinde Türkçe, Arapça, Almanca ve İngilizce; ‘Lütfen davetimizi kabul edin. Kilis’ten dünyaya hep beraber barış için mesaj verelim’ başlıklı 15 metre uzunluğundaki davetiye Türk ve Suriyeli kadınlar tarafından imzaya açıldı.
REKORLAR KİTABINA GİRECEK
Merkel’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kilis’e gelmesi için hazırlanan davetiyenin ‘Dünya Kadınla Rekorları’ alanından Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmesi için de Orhan Kural başkanlığında Rekor Tescil ve Hakem heyeti de alanda hazır bulundu. Etkinlik sonunda 2 bin 900 kadının imza attığı davetiye Guinnes Rekorlar Kitabına da girmeyi başardı.
Protokol üyelerinin de katıldığı törende kalabalğa hitap eden ve konuşması Arapçaya da tercüme edilen Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Merkel’in kente gelmesini önemsediklerini söyledi.
Bulundukları alanın 7 kilometre uzağındaki Suriye’de çatışmalar yaşandığını belirten Hasan kara, "7 kilometre uzağımızda İnsanlar öldürülüyor, kadınlar, öldürülüyor, çocuklar öldürüyor: Hatta hayvanlar öldürülüyor, bitkiler yok ediliyor. Türkiye’de 3 milyon Suriyeli mülteci var. Kilis’in nüfusu 90 bin 400 ama şehrimizdeki Suriyelilerin nüfusu ise 127 bin dir. Avrupa ülkelerinin aldıklarından fazla Suriyeliyi Kilis’te barındırıyoruz" dedi.
Kente gelen Suriyelileri göçmen olarak değil misafir olarak gördüklerini anlatan Kara, "Biz bu misafirelerimizle herşeyimizi paylaşıyoruz. 5 yıldır yaptıklarıyla Kilis, Nobel Barış Ödülü’nü hak ediyor" diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Suriye ve Suriyeliler konusunda en hassas davranan Avrupalı lider olduğunu da dile getiren Kara, konuşmasında şöyle dedi:
"Suriye olaylarının başladığı andan itibaren Almanya Başbakanı Angela Merkel en hassas, en duyarlı davranan ve Suriye konusunda sürekli ilgilenen lideridir. Biz buradan Sayın Merkel’e, Türk ve Suriyeli kadınlarla birlikte çağırda bulunuyoruz; '8 Mart Dünya Kadınlar gününde Kilis’e gelin, Kilis’te huzur içinde barış içinde kardeşçe nasıl yaşandığını gözünüzle görün ve bunu lüften dünyaya iletin' diyoruz."
Konuşmasının ardından Hasan Kara’nın ilk imzayı attığı davetiyeye alanda bulunan 2 bin 900 Türk ve Suriyeli kadın da imza attı. Guinnes heyetinin de tescil ettiği davetiye daha sonra Angela Merkel’e gönderilmek üzere Almanya’daki Türk Başkonsolosluğu’na gönderildi.

FOTOĞRAFLI