Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard, Türkiye'nin 2 milyon Suriyeli göçmeni herkese örnek bir şekilde ağırladığını söyledi.
Yaklaşık 12 bin Suriyeli göçmenin kampta kaldığı Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde, 2 bin 100 Suriyeli çocuğun eğitim göreceği tek katlı 24 derslikli prefabrik okul, törenle açıldı. ABD'nin finansal ve UNICEF'in teknik desteğiyle, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan 3 milyon lira maliyetli okulun açılış törenine Adana Valisi Büyük ile Nüfus, Mülteci ve Göç İşlemlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard, Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile çok sayıda kişi katıldı.
'3 ÇOCUKTAN 2'Sİ OKULA GİDEMİYOR'
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, sunumlar Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak gerçekleştirildi. Türkiye'de Suriyelilere yönelik 13'üncü okulun Adana'da açıldığını aktaran UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, "Eğitim Suriyeli çocuklar için çok önemli. Türkiye'nin ve ortaklarımızın kayda değer çalışmalarına rağmen her 3 Suriyeli çocuktan 2'si okula gidemiyor. Bu okulla daha çok çocuğa ulaşacağız" dedi.
'ÖRNEK BİR CÖMERTLİKLE YAPIYOR'
Törende konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard ise, plaja vuran boğulmuş Suriyeli çocuğun trajik görüntüsünün herkesi etkilediğini söyledi. Yüz binlerce Suriyeli mülteciyi kabul etmeyle ilgili tartışmaların Avrupa Birliği'ni sarstığını anlatan Richard, "Türkiye 2 milyon Suriyeli göçmeni herkese örnek bir şekilde ağırlıyor. Bunu doğru ve yerinde, tüm ülkelere örnek olacak içten bir cömertlikle yapıyor. Çocukların eğitimi için de kendini adadı ama hala Türkiye'deki birçok Suriyeli çocuk okula gidemiyor. Ama bugün bunun gibi okullar açmak tam da yapmamız gereken şey" diye konuştu.
'KAMPLARIN GÜNLÜK MALİYETİ 2 MİLYON 750 BİN LİRA'
Dünyanın Suriye konusunda ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu bildiren Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş ise şunları söyledi:
"Bu kriz durumunda ortaya koyduğumuz uygulama ne kadar kadim bir medeniyete sahip olduğumuzu gösterir. Hz. Mevlana, 'Ne olursan ol gel. Bu kapı ümitsizlik kapısı değil' der. Krizin başladığı 2011'in ilk günden itibaren Suriye'deki zulümden kaçanlara kapıları açtık. Bu kapı kardeşlik kapısı. Bu okul gibi yapılan çalışmalara verilen destek önemli ama ihtiyacımız çok büyük. Türkiye'de 2 milyon 200 bin sığınmacı var. Bunun 250 bini kamplarda kalıyor. Bu kamplar için günlük harcamamız 2 milyon 750 bin lira. Yani buralara harcadığımız paralarla her gün bir okul yaptırabiliriz. Türkiye'nin üzerindeki yükün ağırlığı görülüyor. Biz büyük sorumlulukla adımlar atıyoruz."
Katılımcıları selamlayan Adana Valisi Mustafa Büyük de, okul için verilen desteğe ve katılımcılara teşekkür etti. Konuşmaların ardından dersliklere girip Suriyeli öğrencilerle ilgilenen protokol üyeleri, öğrencilere kırtasiye malzemeleri hediye etti.

FOTOĞRAFLI