Tolga Özbek / Abu Dhabi, 8 Mart () - Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de gerçekleştirilen Küresel Havacılık Zirvesi’nde konuşan dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing’in Başkan Yardımcısı Bertrand-Marc Allen, Körfez bölgesindeki havayolu şirketleriyle rekabet edebilecek tek şirketin Türk Hava Yolları olduğunu söyledi.

Havacılığın en hızlı büyüdüğü pazarlardan biri olan Körfez bölgesinde Dubai merkezli Emirates, Katar Havayolları, Abu Dhabi’den uçan Etihad, son yıllarda hızlı büyümeleri ile dikkat çekiyor. Bu konuda Avrupalı ve Amerikalı taşıyıcılar önlem alınması için hükümetlerine baskı yapıyor.

Bölgedeki havacılık gelişmelerinin masaya yatırıldığı zirvede konuşan Boeing’in Başkan Yardımcısı, “Karşılaştırmak gerekirse, THY ve Emirates’in rakamları birbirlerine yakın. Ancak Türkiye’nin en büyük gücü, 79 milyonluk nüfus. Birleşik Arap Emirlikleri’nin nüfusu ise 9 milyon. THY dışarıdan aldığı transit yolcu kadar Türkleri de uçuruyor. Körfez bölgelerinde ülkelerin nüfusları az. Bu açıdan THY bölgede hızla büyüyen havayollarının en büyük rakibi olmaya devam edecek”

İki şirketi karşılaştırdı

THY, 284 dış hat noktasına bağlantı sağlıyor. Emirates ise 134. THY geçen yıl 1.1 milyar dolarlık rekor kâra imza attı. Emirates’in kârı ise 1.2 milyar dolar. THY’de 304, Emirates’te hepsi geniş gövdeli 249 uçak var. Önümüzdeki 5 yılda THY 220 Emirates ise 254 uçak teslim alacak.

"İstanbul merkez"

İstanbul’un çok önemli bir aktarma noktası haline geldiğine dikkat çeken Bertrand-Marc Allen, “THY, Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Afrika’ya, oradan ABD ve Uzakdoğu’ya tek koridorlu veya geniş gövdeli uçaklarla bağlantı sağlıyor. Ama Emirates örneğin Dubai’den Katar’da Doha’ya geniş gövdeli uçakla uçmak zorunda. Çünkü tüm filosu geniş gövdeli uçaklardan oluşuyor. THY, İstanbul’un mükemmel coğrafi pozisyonunu çok iyi kullanıyor. Yeni havalimanı ile birlikte bu operasyon daha da büyüyecek.”