BURSA, () - YALOVA merkeze bağlı Gacık Köyü'nde 2012 yılında bir kestane ağcında görülen Gal Arısı üzerine çalışmalar başlatan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kestane ağaçları için büyük tehlike oluşturan bu arılarla biyolojik mücadele amacıyla yetiştirilen ve 'gladyatör böcek' olarak tanımlanan 20 bin 'torymus sinensis' adlı böceğin önümüzdeki günlerde doğaya bırakılacağını açıkladı.
Yalova'ya gemilerle birlikte 2012 yılında getirilen fidelerin üzerinde bulunan ve kestane üretimine zarar veren Gal Arısı ilk kez Gacık Köyü'nde görüldü. İtalya, İspanya, Çin ve Yunanistan dahil dünyanın birçok ülkesinde kestane ağaçlarına büyük zarar veren bu arı ile mücadele amacıyla Bursa Orman Bölge Müdürlüğü çalışma başlatarak, aynı yıl içersinde köye laboratuvar kurdu. İtalya daki Padova Üniversitesi ile de işbirliği yapılarak akademisyenleri İtalya'ya gönderilerek, burada Gal Arısı ile mücadele için bilgi alındı. Ademisyenlerin raporu doğrultusunda İtalya'dan ilk etapta getirilen Gal Arıları ile mücadelede kullanılmak üzere 'gladyatör böcek' olarak bilinen 'torymus sinensis' adı verilen 5 bin 'Gal Arısı Yırtıcısı', Yalova ve Bursa'da doğaya salındı. Yalova'da yetiştirilen 20 bin Gal Arısı Yırtıcısı ise önümüzdeki günlerde yine doğaya bırakılacak.
Gal Arısı'nın kestane ağacına değil, yapraklarına zarar verdiğini, bunun da üretimini etkilediğini söyleyen yetkililer, "Gladyatör böceklerin ne kadar mücadele verdiğini yakından takip ediyoruz. Aldığımız önlemler sayesinde Gal Arısı bölgedeki kestanelere çok fazla zarar vermedi" dedi.
Bu arıların aynı anda 80-100 yumurtayı bırakıp çabuk ürediklerine dikkat çeken yetkililer, aldıkları önlemlerin kapsamında Yalova ve Bursa'daki bazı ilçe ve bölgeleri karantinaya aldıklarını buralardan kestane fidanı, kestane aşı kalemi taşınmasını engellediklerini de sözlerine ekledi.
Bursa da halen tapulu bahçeler hariç bölgede 7 bin hektar alanda kestane ağacı bulunuyor.

FOTOĞRAFLI