ADANA, () – ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Albay Pat Ryder, Pentagon muhabirlerine verdiği brifingde Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonlarda alacağı rolün detaylarının kesinleşmekte olduğunu belirterek, ''Türkiye, İncirlik'in insanlı ve insansız operasyonlar için açılım sağlamasıyla hoş karşılanan bir ortağımızdır'' ifadesini kullandı.
İncirlik’deki ABD 39'uncu Taktik Komutanlığı’na bugün intikal eden ve açıklanan bilgiye göre, Pentagon sözcüsü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütü çökertme planında İncirlik’ten tam destek alınacak. Türkiye’nin temmuz ayında bu kararı almasından sonra 9 Ağustos’ta 6 ABD F-16’sı ve 300 personel operasyon kapsamında İtalya’daki Avianı Üssü’nden İncirlik’e intikal etmişti. Albay Ryder, bu işbirliğinin devamı konusunda da şöyle dedi: ''Biz sonuçlandırana kadar IŞİD karşıtı hava operasyonlarının bir parçası olacaklarını söyleyerek, kararlılıklarını göstermişlerdir.''
UÇAK DÜŞTÜ İNTİKAL GECİKTİ
Bu arada, İncirlik’e Almanya’daki ABD Hava Kuvvetleri’ne mensup 480. Filo’dan gelecek diğer savaş uçaklarının gecikmesinde, bir F-16’nın 11 Ağustos’ta Almanya’nın Bayreuth bölgesinde düşmesi ve kurtarma çalışmalarının devam etmesinin etkili olabileceği belirtiliyor. Ancak ABD askeri kaynakları duraklamanın söz konusu olabileceğini, ancak IŞİD’e karşı operasyonları aksatmadığını söyledi.
15 AĞUSTOS OPERASYONU
Öte yandan hava operasyonları ile 15 Ağustos’ta hem Suriye, hem Irak’ta IŞİD karargahları, stratejik birimleri ve cephaneliklerine ağır zayiat verildiği anlaşıldı. Suriye'de, koalisyon askeri güçleri saldırıyı, bombardıman, avcı ve uzaktan kumandalı uçaklar (İHA) kullanarak gerçekleştirdi. Irak'taki başka bir ekip ise Irak hükümeti ile işbirliği içinde, bombardıman avcı-saldırı ve İHA’lar kullanarak hedeflerini vurdu. İlk raporlara göre Kobane yakınındaki bir karargah ile 3 stratejik nokta da bir tek hava saldırısı ile vuruldu.


OA(OA )