Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, () - ADANA Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, yaklaşık 20 milyon sigara kullanıcısının bulunduğu Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini, bu sayının trafik kazalarında ölenlerden 20 kat fazla olduğunu söyledi.
'31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' nedeniyle açıklama yapan Dr. Kadir Çağlar Çatak, Tütün kullanımının en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Dünyada her 10 yetişkin ölümünün 1'inin tütün kullanımından kaynaklı olduğunu ifade eden Dr. Çatak, "20 milyon kişinin sigara içtiği ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybediyoruz. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır" dedi.
BIRAKMANIN FAYDALARI
Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre sigarayı bırakmanın faydalarını sıralayan Dr. Kadir Çağlar Çatak, şunları kaydetti:
"Sigarayı bıraktıktan ilk 20 dakika içerisinde kalp atış hızınız ve kan basıncınız, 12 saat içerisinde de kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2- 12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1- 9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen kişiye göre yarıya düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacak. Sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması nedeniyle sigarayı bırakmak kolay değil. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu mümkün. Yeni bir başlangıç için hepinizi 'ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı aramaya, Sigara Bırakma Poliklinikleri'nden randevu almaya çağırıyoruz."
FOTOĞRAFLI