Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - ANTALYA'da yaşayan eski milli atlet Süreyya Ayhan Kop, kendisine dopingden önce Türiye Atletizm Federasyonu'nun verdiği ardından Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) 'ömür boyu spordan men' cezasına itiraz ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) çıkacak sonucu bekliyor. Süreyya Ayhan Kop, "Avrupa şampiyonası, dünya şampiyonası, milletler kupası madalyalarımın hepsi temiz ve bende duruyor. Devlet sporcusu unvanından faydalanmak istiyorum. Bu benim en doğal hakkım" dedi.
Eşi ve iki çocuğuyla Antalya'daki evinde spordan uzak kalmadan bir yaşam sürdüğünü söyleyen Süreyya Ayhan Kop, bazı sporculara eşi Yücel Kop ile antrenörlük yaparak destek verdiğini söyledi.
AİHM'deki davasının ülke adına hoş bir durum olmadığını ve devam ettiğini kaydeden Kop, 40 yaşını dolduran başarılı sporculara tanınan 'devlet sporcusu' ünvanı beklentisi olduğunu söyledi. Avrupa şampiyonluğu, dünya ikinciliği gibi çok sayıda madalya kazandığını vurgulayan Kop, madalyalarının geri alınmadığına dikkati çekti. 37 yaşındaki Süreyya Ayhan Kop, "Ceza alsam da almasam da madalyalarım duruyor. Hiçbiri geri alınmadı. Ülkemizde başarılı sporculara devletin sunduğu imkanlar var. Ben bu imkanlardan faydalanmak istiyorum. Bu benim en doğal hakkım" dedi.
'OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUĞU ÖMÜR BOYU UKDE KALACAK'
Yasaklı madde kullanmış olsaydı 'evet yaptım' deyip, kenara çekilerek, maddi ve manevi anlamda uğraşmayacağını söyleyen Kop, kabul etmediği cezanın üzerine yapışmasını istemediğini vurguladı. Ülkeye 2 hayırlı evlat yetiştirmek için emek verdiğini aktaran Kop, eşi Yücel Kop ve kendi deneyimlerinden genç atletlerin faydalanabilmesi için tecrübelerini aktarmak istediğini belirtti. Kop, "Hiç yapmadığım bir şeyden ceza aldım, ama bu 'biz bu işi bilmiyoruz' demek değildir. Biz bu işi biliyoruz, bu tecrübelerin aktarılması gerekiyor. Birileri 'bu insanların tecrübesinden faydalanılması gerekiyor. Bu insanlar cezalarını aldı' demeli. Benim için en büyük ceza, ömür boyu men cezası almam değil. Benim için en büyük ceza olimpiyat şampiyonluğunu kazanamamak, ömür boyu ukde kalacak" dedi.
'ASLI İLE ABLA KARDEŞ GİBİYİZ'
Kop, atletizmde başarılı sporcuların yetişmesi, yeni Süreyya Ayhanlar çıkması için sistem değişikliği yapılması gerektiğini söyledi. Başarılı atletlerin yetişmesi için pilot il seçilip, antrenöründen idarecisine, doktoruna tam teşekküllü spor eğitim merkezi kurulması gerektiğine dikkati çeken Kop, "Bize bu imkanı sunun, 5 yılda başarı sağlanmazsa eşimle bana cezai müeyyide belirleyin" diye konuştu.
Aslı Çakır Alptekin ile aralarında sorun olmadığını vurgulayan Kop, "Aslı ile abla- kardeş gibiyiz. Biz kavgalı dövüşlü değiliz. Davalar devam ediyor. Onun dışında biz aynı sözleşme üzerinden işimize de devam ediyoruz" dedi.
'ÜLKEMDEKİ SPORCULARIN KÜRSÜYE ÇIKMASINI İSTİYORUM'
2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda yarışacak atletler hakkında görüşlerini belirten Kop, "Bizim kendi halkımızdan sporcu olmasını istiyorum. Ben önce kendi ülkemdeki sporcuların orada kürsüye çıkmasını arzu ediyorum. Bu isteğimden dolayı bizden yardım isteyen herkese el uzatıyorum. Orada bizim sporcularımız olmalı" diye konuştu.
Yücel Kop da atletizmde başarı bakımından günden güne geriye gidiş olduğunu belirterek, “Yerli sporcularımızdan ritimde olan yok. Rio'ya katılma barajını geçiyorlar. Biz 3 Kenyalı ile yarı final yaparız. Artık madalya Türkiye için bana göre yoktur. Bayanlarda da yok. Günden güne geri gidiyoruz" dedi.
DOPİNG OLAYI
2008 Olimpiyatları için hazırlıklarını ABD'de sürdüren Süreyya Ayhan'a yapılan doping kontrolü numunelerinde iki yasaklı madde tespit edildi. 25 Ocak 2008'de Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, milli atlet Süreyya Ayhan Kop’a ömür boyu pistlerden men cezası verdi. Fakat Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, ömür boyu men cezası alan Süreyya Ayhan'ın cezasını bozdu. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, cezasında indirime gitti ve cezasını 4 yıla indirdi. Bu cezaya Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde itirazda bulunan Ayhan'a, CAS tarafından 10 Kasım 2009 tarihinde tekrar ömür boyu men cezası verildi. Süreyya Ayhan Kop bu konuda CAS aleyhine AİHM'ne başvurdu. Sürecin sonunda başvuru haklı bulunursa ceza 4 yıla indirilecek.

FOTOĞRAFLI