ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yeni kurulan, en son teknolojinin kullanıldığı modern işletmeye, Almanya'dan yüksek süt verimli 60 baş Holstein ırkı inek ithal edildi. Erzurum'da doğum yapacak ineklerin her birinden yılda 9 ton süt almayı planladıklarını anlatan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, ineklerin verimliliği üzerine akademik araştırmalar için genetik çalışmalar yapılacağını bildirdi.
Ziraat Fakültesi ile Erzurum Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü'nün işbirliği çerçevesinde Almaya'dan getirtilen yüksek verimli süt ırkı Holstein inekler Atatürk Üniversitesi'ne teslim edildi. Süt verimi yönünden gelişmiş bir ırk olan ve dünyaca kabul görmüş Holstein ırkı inekleri her biri günde ortalama 30, ayda 900 ve yılda laktasypon süresi boyunca yaklaşık 9 ton süt veriyor. Tüm ineklerden elde edilecek süt miktarının ise ortalama olarak 540 ton olarak beklendiğini vurgulayan Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaaslan, "Üniversitedeki hocalarımızın, araştırma materyali olarak yüksek verimli süt ırkının ithaline ihtiyaç duyduklarını belirtmeleri üzerine bu talep bizim için mutluluk ve onur verici oldu. Zira, mezun olduğum Ziraat Fakültesine hayvan getirmek, hayvan teslimatı yapmak ve bu üstün kaliteli ırkı Erzurum'a, Fakülteye kazandırmak bizi çok memnun etti. Fakülteye muhteşem bir tesis yapılmış. Burası, her biri süt deposu olan Holştayn ineklere yakışır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürlüğü'nden bir veteriner hekim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğü'nden bu konuda uzman birer kişinin Almanya'ya gidip çeşitli işletmelerden süt verimi yüksek olan 60 Holstein ırkının seçilerek Erzurum'a getirildiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit şunları söyledi:
"Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Kalkınma Bakanlığı'nın destekleriyle 2015 yılında 600 büyükbaş hayvan kapasiteli son derece modern sığırcılık tesislerini kurduk. İthal edilen hayvanlar İşletmede bulunan İsviçre Esmeri (Montafon) dediğimiz ırkla birlikte Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde yapılacak olan araştırmalarda kullanılacaktır. Bu türden çalışmalarla İşletmede var olan Siyah-Alaca (Holstein) ineklerle beraber İsviçre Esmeri (Montafon) ve yeni getirilen damızlık değeri yüksek ve üstün verimli hayvanların genetik verim kapasiteleri üzerine etkili olan genlerle ilgili çalışmalar yapılarak yüksek verim üzerine etkili olan genler belirlenecektir. Bunun ise üstün verimli hayvanların elde edilmesinde ıslah yönteminde bir kriter olarak ele alınabilecek."

FOTOĞRAFLI