Ahmet ÖZER/GAZİANTEP, () - TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gaziantep’te 'Hasat Töreni' etkinliğine katıldı, hedeflerinin bu yıl Türkiye genelinde 30 milyon ton civarında buğday üretmek olduğunu söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şahinbey Ziraat Odası’nın düzenlediği ‘Hasat Töreni’ programına katıldı. Merkez Şahinbey İlçesi Hacıköprü Mahallesi’nde düzenlenen hasat törenine; Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çevre illerden gelen ziraat odası başkanları ve köylüler katıldı. Törende konuşan Şemsi Bayraktar, bu ülkede 30 milyon ton buğday üretmek istediklerini kaydetti. Dünya tarım ticaretinde yer almak için bunun bir zorunluluk olduğunu aktaran Bayraktar, şöyle dedi:
"Anadolu coğrafyası buğday ve koyun yetiştirmeye müsait bir coğrafya. Bu alanda da dünyada rakipsiz olma ihtimalimiz yüksek. Geçen yıl yağışlar iyiydi. 23 milyon ton buğday ürettik. Bizim hedefimiz 30 milyon ton civarında bu ülkede buğday üretmek. Bunu üretmek zorundayız. Sadece bunu ülkemiz insanın gıda güvencesini sağlamak için değil dünya tarım ticaretinde de yerimizi almak için üretmemiz gerekiyor. Ülkemizin yüz ölçümünün onda birinden fazlasında buğday ekiliyor. Türkiye'de buğday ekilen alanın büyüklüğü, Hollanda, Belçika ve Lübnan'ın toplamı kadar. İngiltere'nin üçte biri kadar. Ekim alanı bakımından ülkemizde toplam ekili, dikili tarım alanlarının yaklaşık yüzde 32.8'ini buğday oluşturuyor."
Doğal afetlerin de tarımsal üretimi büyük ölçüde etkilediğini vurgulayan Bayraktar, buğday üretiminin geçen yıla oranla yüzde 9.3 oranında gerileyeceğinin tahmin edildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Doğal afetler üretimi etkiliyor. Bu yıl tarımsal üretim döneminin başladığı ekim ayından bu yana hava sıcaklıklarının genel olarak mevsim normalleri üzerinde gerçekleştiğini, özellikle nisan ayında yağışların oldukça gerilediğini görüyoruz. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren gerçekleşen yağışlar, yeni ekimi yapılan ürünler ve İç Anadolu Bölgesinde hububat için faydalı olmuştur. Ancak, yağışla birlikte gerçekleşen dolu, hububata zarar vermiştir. Hasadın başladığı Akdeniz Bölgesinde ise aşırı yağış yatmalara neden olmuştur. Dünyada 795 milyon insan açlık çekerken, bir Bulgaristan'a, bir Yunanistan'a yetecek kadar bir buğdayı kullanmadan kaybetmenin izahını yapmamız zor. Bu büyük bir israftır. Unutmayalım ki dinimiz de israfı haram saymıştır. Ziraat Odaları Birliği olarak savurganlık ve israfa karşı, gerek çiftçi eğitimleri gerek kamu spotlarıyla kendi camiamızı, gerekse televizyon ve radyolar yoluyla bütün halkımızı bilinçlendirmeye yönelik kampanyalar yaptık ve yapıyoruz."
Bayraktar, buğday üretiminde kaliteyi artırmayı amaçladıklarını ve protein oranı yüksek kaliteli buğday üretmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarafından Bayraktar'a tarım sektörüne hizmetlerinden dolayı plaket verildi ve hasadın hayırlı geçmesi için dua edildi. Duanın ardından biçerdövere binen Bayraktar, buğday hasadı yaptı.

FOTOĞRAFLI