İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yanlış politikalar ve önlem alınmaması nedeniyle Türkiye'de turizm sektörünün dibe vurduğunu söyledi. Ege'nin incisi İzmir'de Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50'ye yakın düşüş olduğunu vurgulayan Sertel, "İzmir Limanı'ndan şimdi gemi gemi angus hayvanı iniyor" dedi.
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan turizm istatistiklerini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, rakamların acı gerçeği gözler önüne serdiğini söyledi. Mayıs 2015'te İzmir'e hava ve deniz yoluyla 128 bin 754 kişinin geldiğini belirten Atila Sertel, bu yıl Mayıs ayında ise İzmir'e gelen turist sayısının yüzde 48.73 oranında azalarak 66 bin 15 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Başta Rusya ile yaşanan kriz olmak üzere terör, güvenlik gerekçesi ve yanlış politikaların turizm sektörünü baltaladığını ifade eden Sertel, şöyle konuştu:
"Turizm sektöründeki sorunlar her geçen gün daha da artıyor. Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.07 azaldı. İlk 4 aylık düşüş yüzde 16.52 seviyesinde gerçekleşti. 1.75 milyon olarak gerçekleşen bu rakamla ülke genelindeki toplam turist sayısında 17 yılın en büyük düşüşü yaşandı. Ülke genelinde durum böyle iken İzmir'de de farklı olması beklenemezdi. Kruvaziyer turizminde son yıllarda atılıma kalkan İzmir'de neredeyse bütün firmalar seferlerini iptal etti. Daha geçen yıl her hafta binlerce turistin gemilerle geldiği İzmir limanına şimdi gemi gemi angus geliyor. Sadece İzmir Limanı'ndan bu yılın ilk dört ayında 32 bin angus ithalatı yapıldı. Köylüyü bitirdiler, tüccarı bitirdiler, sanayiciyi bitirdiler, şimdi de tarihi ve doğal güzellikleriyle dört mevsim turizm potansiyeline sahip olan güzel ülkemizde turizm ve turizmciyi bitirdiler. 10 milyar dolarla ifade edilen bir kayıp söz konusu ama AKP hükümetinin aldığı en ufak bir önlem yok."
Yeterli olmamasına rağmen 2015 yılında İzmir'e gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısının 1 milyon 201 bin 921 olduğunu anımsatan CHP Milletvekili Sertel, bu düşüş hızıyla İzmir'in yıl sonunu 1 milyonun çok altında bir rakamla kapatacağını vurguladı. Yabancı ziyaretçi sayısındaki sert düşüşün turizm sektörü başta olmak üzere tüm kente büyük zarar vereceğini ifade eden Sertel, bir an önce önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Sertel, İzmir milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım'a da İzmir'in sorunlarına çözüm üretmesi konusunda çağrıda bulundu.