Özgür ALTUNCU - Taner YENER/ İSTANBUL, () BEYKOZ Çavuşbaşı'nda yapımına devam edilen 'Mahmut Efendi Külliyesi' adliyelik oldu. İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun Çavuşbaşı'nda yaşadığı evin hemen yanında bulunan 'Yıldıztepe C Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri' yaklaşık 2 yıl önce ihale ile kiraya verildi.  

İHALEYİ "MAHMUT EFENDİ HİZMETKARLARI" KAZANDI
İhaleyi, kendilerine Mahmut Efendi Hizmetkarları adına veren bir grubun kurduğu 'Msn Enerji Besicilik Gıda İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi' kazandı.

ARAZİDE CAMİ VE SOSYAL TESİS İNŞAATI BAŞLADI
Yıllık 61 bin 300 TL bedelle araziyi kiralayan şirket ardından araziye cami ve sosyal tesis inşaatına başladı. 2 yıldır süren inşaat Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin incelemesinin ardından anlaşma koşullarının ihlal edildiği ileri sürüldü. Müdürlük bu durumu "Suç Zaptı" düzenlenmesiyle Beykoz Cumhuriyet Savcılığına iletti ve şikayetçi oldu.

6 GÜN ÖNCE NOTER ARACILIĞIYLA "BOŞALTIN" YAZISI.
Savcılığın daveti üzerine şirket yetkilileri ifade verdi. Bu arada şirkete Beykoz 2. Noterliği kanalı ile ihtarname gönderildi. 28 Ocak tarihinde yani 6 gün önce gönderilen ihtarnamede sözleşmenin fesih edildiği ve arazinin 10 gün içinde boşaltılmasının istendiği iletildi.

28 ŞUBAT GÖNDERMESİ : LAİK KESİM EL KOYDU. KARŞILIKSIZ DESTEK VERDİĞİMİZ SİYASİLER EL KOYDUĞUNDA NE DİYECEĞİZ
Ancak boşaltılması istenen arazide cami ve sosyal tesis inşaatları sürüyor. Mahmud Efendi Külliyesi Sorumlusu Muhammed Sinan bu durama tepki göstererek, "Biz 28 Şubat sürecinde böyle birşey yaşadık zaten. Bir külliyemize el konuldu. İhvanımız diyor ki, 'Hadi katı Laik kesim el koydu, buraya. Müslüman olduklarına inandığımız, şimdiye kadar Allah rızası için karşılıksız destek verdiğimiz siyasi insanlar el koyduğunda, adını ne koyacağız bunun " diye konuştu.

"HİZMET İÇİN YAPIYORUZ"
Hocalarını Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Mahmud Efendi Külliyesi Sorumlusu Muhammed Sinan, "Burada çok ciddi kalabalıklar oluyor. Semtimiz, sokağımız bu kalabalıkları kaldırmadığı için bu gelen insanlara da bir hizmet ihtiyacı hasıl olduğu için biz Mahmut Efendi hazretlerinin hizmetkarları olarak kamu yararına bu tesisi kiraladık. Biz bu çalışmayı Mahmut Efendi Hazretleri sevenlerine hizmet etmek için yapmaktayız" dedi.

"TURİZM YAPIYORUZ"
Yaptıkları hizmetin bir tür Turizm olduğunu söyleyen Sinan, "İnsanlar buraya geliyor, 4 saat 5 saat bekliyorlar Kadınlı erkekli, çocuklu geliyorlar. Bunlara bir ibadet edebilme imkanı sunmamız lazım. Kışı var, yazı var. Bekleme salonu değil de biz ibadethane yapıyoruz. Beklerken ibadetlerini yaparlar, çıkıp Mahmut Efendi Hazretlerini ziyaret edip ayrılırlar"diye konuştu.

"YIKIMDAN VAZGEÇTİLER"
Mevzuatın dışına çıkmadıklarını belirten Sinan, "Gidiyoruz, geliyoruz. Danışıyoruz. Hiç birşey yok. Son anda yıkacağız. Kamuoyu tepkisi oluştu çok ciddi. Çağırdılar tekrar, tebligat, savcılığa suç duyurusu. Biz de savunmalarımızı verdik. Burayı bize kiralayan Kanlıca Orman İşletme Şefliği sözleşmemizi fesih yoluna gitti. Önce yıkma dediler, sonra gelen kamuoyu tepkisinden sonra vazgeçtiler. Türkiye bir hukuk devletiyse haklarımızı kullanmak istiyoruz. Olay mahkemeye intikal etti. Mahkemeyi bekleyelim.

"ASLINDA DEVLETİN YAPMASI LAZIM"
Yaptıkları hizmeti kimsenin kesintiye uğratamayacağını söyleyen Mahmud Efendi Külliyesi Sorumlusu Muhammed Sinan, " Buraya insanlar akın akın geliyor. Bu hizmeti aslında devlet kurumlarının yapması lazım. Şimdi bir düşürnün eğlence sporları için devlet kalkıyor stadyumlar yapıyor, yüksek miktarlarda paralar harcayarak. Burada da bir kamu hizmeti söz konusu.

MİMARİSİ ÖZEL CAMİ
Mahmut Efendi Külliyesi içinde Osmanlı ve Selçuklu Mimarisine bağlı kalınarak demir ve beton kullanılmadan tamamen taş işçiliğiyle yapılan Caminin inşaatı sürerken, abdesthaneler, otopark ve bekleme alanlarındaki çalışmalar da sürüyor.İnşaatı süren caminin iç duvarında İsmailağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun inşaatı ziyareti sırasında koyduğu özel bir taş bulunuyor.

ŞİMDİYE KADAR 1.5 MİLYON HARCANDI
Çalışmalar boyunca şimdiye kadar 1.5 Milyon TL harcadıklarını ve bir o kadar da harcama olacağını söyleyen Mahmud Efendi Külliyesi Sorumlusu Muhammed Sinan, "Böyle kıymetli bir hizmeti mevlam bize nasip etti. Mevlam korumayı da nasip etsin " dedi.

İNŞAAT ALANINDA TOPLANDILAR
Özellikle hafta sonları büyük kalabalıkların akın ettiği Mahmut Ustaosmanoğlu'nun Beykoz'daki evinin önünde bu hafta sonu toplanan kalabalık alınan karara tepki gösterip Külliye inşaatı içinde açıklama yaptı. İsmailağa Cemaatinin önde gelen isimlerinden Emre Altınkum kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı.

"DEVLET BÜYÜKLERİ MÜSAADE ETSİN"
Emre Altınkum , " Böyle bir külliyenin isteriz ki, imarı ve ihyası ihtimam olsun. Burada bu hizmet daha da büyüyerek devam etsin. Bu memleketin maddi ve manevi dibine dinamit koyanlar, ormanları talan ederek üniversite açanlar, ihanetleri tescillendiği için ülkeyi terk etmek zorunda kalanlar, Koskaca orman arazilerine kentler kuranlar, ormanları katledenler ve bundan maddi çıkar elde edenler, ülkede paralel devletler kurup, yine orman arazileri üzerine maddi çıkar tesis etmek ve insanları bu ülkenin manevi değerleri aleyhine yetiştirmek adına bu faaliyetleri yapanların imar ettikleri binalar, ayakta dururken ve bunlar hala bu memleketin aleyhine bu hizmetleri sürdürürken Efendi Hazretlerinin manevi civarındaki şu mübarek külliyenin mescidin, medreselerin isteriz ki devlet büyükleri tarafından ihyasına ve imarına müsaade edilsin " diye konuştu.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Yaşanan tartışmalar üzerine 8 Ocak tarihinde Orman Genel Müdürlüğü'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: " Beykoz Çavuşbaşı mevkiinde Külliye olarak verilen herhangi bir izin alanı yoktur. Söz konusu işlem külliye izni olmayıp, C tipi mesire yeri işletme hakkı kiralamasıdır. Konunun Mahmud Efendi Külliyesi ile kesinlikle bir alakası yoktur. İhalenin gerçekleşmesi üzerine taraflarca sözleşme imzalanmıştır.
Burada yapılan denetimler sırasında;
• Vaziyet planında olmayan ek binaların yapıldığı,
• Vaziyet planında zemin artı bir kat olarak onaylanmış olan 3 adet binanın 4'er kat yapıldığı ve taban alanlarının büyütüldüğü,
• Vaziyet planında 200 m2 ve tek katlı olarak onaylanmış olan kır kahvelerinin taban alanlarının büyütüldüğü ve iki katlı yapıldığı,
• Vaziyet planında otopark alanı olarak onaylanmış olan sahada 11 m. derinliğinde kazı yapıldığı ve yine sahanın bir kısmında ikinci katına devam edilmekte olan inşaat bulunduğu,
• Onaylı vaziyet planına uyulmadığı tespit edilmiştir.
Kamuoyu ile paylaşıldığı gibi C tipi mesire yeri onaylı vaziyet planında öngörülen tesislerin, ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle idaremize ulaşmış herhangi bir revize vaziyet planı müracaatı bulunmamaktadır.
C tipi mesire yerinde nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı vaziyet planında önceden bellidir ve izinsiz yapıların mevzuatta yeri yoktur. Birimlerimizce, İlgili firmaya imalat aşamasında vaziyet planına uygun davranmaları ve Sözleşme hükümlerine uyulması hususları anlatılmıştır.
“Yıldıztepe C Tipi Mesire Yeri İşletme Hakkının Kiraya Verilmesi İşi Sözleşmesi'nin 16.36 ncı maddesinde İŞLETMECİ; tasdikli planda belirtilen kullanım alanlarının türünü, sınırlarını, kapasitelerini ve kullanım amaçlarını değiştiremez, ilave yapamaz" hükmü yer almaktadır.
Bu sözleşme taraflarca imza altına alınmıştır.Görevlilerce yapılan incelemelerde tüm bu yapılan mevzuata aykırı imalatlar için “Suç Zaptı" düzenlenmişler ve görevlerini yerine getirmişlerdir. Yasal işlemler yapılmamış olsa görevliler suç işlemiş sayılacaklardır. Suç zaptı tanzim edilerek Cumhuriyet Savcılığına iletilmiştir.

(FOTOĞRAF)