CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, polisin sosyal medya kullanıcısı 15 bin kişi hakkında dosya hazırladığını, 45 bin kullanıcının ise adresini tespit etmeye çalıştığını açıkladı.

'İLKELLİĞE SON VERİN'

İktidarın sosyal medyayı takip altına almasını "ilkellik'' olarak niteleyen Yarkadaş,"Gelin artık bu ilkelliğe hep birlikte bir son verelim'' ifadesini kullandı.

"60 BİN KİŞİ TAKİP EDİLİYOR"

Öte yandan, Twitter hesabından konuya ilişkin açıklama yapan TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, "Sosyal Medya Takip Birimi'nde görevlendirilen polisler, 17 bin kişi hakkında fezleke düzenledi. 45 bin kişinin ise isim ve adresini tespit etmeye çalışıyor. 3500 kişi yazdıklarından ötürü gözaltına alındı. 1500 kişi ise sosyal medyada yazdıklarından dolayı tutuklandı" dedi.

Yarkadaş, "Bu korkunç gerçek, referandum öncesi artan baskının göstergesidir" ifadesini kullandı. 

'ELEŞTİRİDEN KORKMAYIN'

Medyanın özgürce yayın yapabilmesinin 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni engelleyen faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, şöyle konuştu:

''Özgür bir medyanın herkese lazım olduğunu 15 Temmuz alçak darbe girişiminde bir kez daha gördük. Eğer o gece medya özgürce yayın yapamasaydı, bugün Türkiye'yi, Allah korusun, FETÖ'nün darbecileri yönetiyor olurdu. O yüzden, medyada yazılan çizilen her şeye düşmanca bakmamak, eleştiriden faydalanmak gerekir.''

'SOSYAL MEDYADA CADI AVI VAR'

İktidarın son dönemde sosyal medyayı da baskı altına aldığına dikkat çeken Yarkadaş, "Bu mecrada adeta bir cadı avı yapılıyor'' dedi.

Bir süre önce ''Sosyal Medya Takip Birimi''nin kurulduğunu belirten CHP'li vekil, "Bu birimin yaptığı çalışmalar sonucu Türk Ceza Kanunu'nda olmayan maddelerden kişiler tutuklanıyor'' diye konuştu.

Yarkadaş şunları söyledi:

"Türk Ceza Kanunu'nda "devlet büyüklerine hakaret" diye bir suçlama, bir madde olmamasına rağmen daha birkaç gün önce birçok genç, devlet büyüklerine hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. Bu gençlerin arasında Numan Kurtulmuş hakkında yorum yapan kişiler de var. Sayın Numan Kurtulmuş'la zaman zaman diyalog kuruyoruz ve kendisine bu sorunları anlatıyoruz. Umarım ki mahkemeler bu yeni iş yükünden bir an önce kurtulacak ve kanunsuz tutuklamalardan vazgeçecektir.''

SOSYAL MEDYA TAKİP BİRİMİ NEYE GÖRE KURULDU?'

'Sosyal Medya Takip Birimi'nin kuruluşunun hangi kanunda yer aldığını ya da hangi yönetmeliğe göre kurulduğunun belli olmadığını da belirten Yarkadaş, ''Bu kişilerin maaşları nasıl ödeniyor? Devletin polisi bütün gününü terörist kovalamak, terörist yakalamak, bombacı yakalamak yerine sosyal medyada kim ne yazmış, kim hangi "tweet"i atmış, bunu aramakla geçiriyor'' dedi.