BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nin Hacıaslanlar Mahallesi'nde, bu yıl 20'incisi düzenlenen geleneksel Türkmen Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. Muhtar Ali Tuzlu, "Laik Atatürk Cumhuriyeti'nde bütün inanç ve kimliklerimizle birlikte kardeşçe yaşayacağız" dedi.
Edremit'in kırsal Hacıaslanlar Mahallesi'nde bu yıl 20'incisi düzenlenen Kültür ve Sanat Şenliği coşkuyla kutlandı. Yöre sanatçılarının yanı sıra, İsmail Özden de sahne aldı. Şenlik kapsamında yöresel bazı adetler anlatıldı. Semah ve folklor gösterileri de düzenlendi.
Kültürlerini koruduklarını ve güncel hayatlarında adetlerinden vazgeçmediklerini kaydeden Hacıaslanlar Mahallesi Muhtarı Ali Tuzlu, bu adetleri gelecek nesillere aynen aktardıkları söyledi. Her inanca saygı duyduklarını kaydeden Tuzlu, "Şenliğimize katılan misafirlerimize geleneklerimizden bazılarını gösterdik. Bunları hatırlatma amaçlı değil. Biz bütün gelenek ve göreneklerimize sahip çıkıyoruz. Yapımız bozmuyoruz. Bunları hala uyguluyoruz. Geleneklerini unutan toplumlar yok olmaya mahkumdur. Ve değiştimeden gelecek nesillerimize de aynen aktarıyoruz. Başta Atatürk sevgimizi her zaman içimizde yaşadık. İnancımız ve geleneklerimizle beraber yaşatmaya da devam edeceğiz. Bizler bütün inançlara ve kimliklere her zaman saygı duyduk, duyacağız da. Laik Atatürk Cumhuriyeti'nde bütün inanç ve kimliklerimizle birlikte kardeşçe yaşayacağız. " dedi.
GÖÇEBE ÇADIRI, KEPEZ BAĞLAMA
Orta Asya Türkleri'nin kullanmış olduğu göçebe çadırı da şenlik kapsamında sergilendi. Dede mesleğini el sanatları atölyesinde orjinale uygun olarak sürdüren Mehmet Ali Tuzlu, çadırın son örneğinin dedesi tarafından yapıldığını söyledi. Tuzlu, "Göçebe çadırı Orta Asya'da Türklerin kullanmış olduğu 'Göçebe yurt çadırının' birebir örneğidir. Kazdağlarında son örneği dedem Ali Tuzlu tarafından yapılmıştır ki bunu ben torunu olarak devam ettiriyorum" dedi.
Ayrıca Türkmen geleneklerinde çocuklar ilk yürümeye başladığında düşmesine engel olacağına inanılan 'duşak kesme' yapıldı. İki ayağına ip bağlanan çocuğun ayağındaki ipler kesilerek, kucağa alınıp üç tur koşturuldu.
Konserler sırasında eski usullerle ayran yapılırken, bir yandan da yün eğrildi. Tahtacı Türkmenleri'nin kullandığı eski usulde tahta kesme şekilleri de köylü kadınlar ve erkekler tarafından gösteridi. Daha sonra ise düğün öncesi cuma günü gelin başı olarak yapılan 'kepez bağlama' örneği anlatıldı.
Şenlikte yöre sanatçı Yassıçalı Mahallesi'nden Mesut Oğuz ve arkasından da Grup Seyyah sahne aldı. Daha sonra sahne alan Halk Müziği Sanatçısı Adil Yıldız ise seslendirdiği eserlerin sonunda misafirler arasında bulunan İsmail Özden'i sahneye çağırdı. Özden'in eserlerinin ardında çevre esnaftan toplanan çeşitli hediyeler çekilişle dağıtıldı. Şenlik, halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI