BİTLİS Valiliği 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği tarihi eser gezisi, Vali Ahmet Çınar ve Kurum amirlerinin katılımı ile gerçekleştirdi.
Gezi çerçevesinde Bitlis’in çeşitli mahallelerinde bulunan türbe, tarihi eser, müze, cami ve tarihi Bitlis evleri ile birlikte Zülküf Peygamberin mezarının da yer aldığı 22 eser ziyaret edildi. Bitlis’teki bütün kurum amirlerinin de katıldığı gezi programı hakkında gazetecilere açıklama yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Bitlis’in kadim bir kent olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bitlis 15’den fazla medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi derinliği fazla olan, büyük medeniyetler ortaya çıkarmış bir merkez. Biz be hazinelerimizin, değerlerimizin farkında değiliz. Bu ilde yaşayanlar, bu ili yönetenler, bütün arkadaşlar bu zenginliğin tamamını görmüş, bilmiş, anlamış da değiliz. Turizm haftası dolayısıyla bütün il Müdürlerimiz meslek odalarımızın temsilcilerini bir araya topladık. Bugün Bitlis’i geziyoruz. Tarihi mekanları ve tarihin rehberleri önderliğinde öğreniyoruz. Ayrıca Bundan daha önemlisi bu şehri yönetenler bu şehri anlayıp, bilip, öğrenip daha iyi yönetebilirler. Bunu da hedefledik."
BİTLİS’TE 480’İN ÜZERİNDE TESCİLLİ YAPI VAR
Vali Çınar, Bitlis’in tarihi doku olarak Mardin kadar esere sahip olduğunun altını da çizerek, "Bitlis’te 480’in üzerinde tescilli bina var. Daha araştırmalara, kazılara muhtaç tarihi bulgu ve belge var. Bütün bunlarla birlikte değerlendirdiğimizde bugün Mardin Türkiye’nin bu anlamda öne çıkmış şehirlerinden. Ama bir Mardin kadar ve belki daha fazlası bu şehirde bir değer olarak, bir hazine olarak var. Biz Kültür Müdürlüğümüz ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz herkes bir olarak bu şehirdeki bu değerleri ortaya çıkarmak, bu değerlerin ihyasını sağlamak, bu değerleri kirleten modernleşmeyle beraber bir mantar gibi onları saran bu eğreti, kötü, çirkin yapıları ortadan kaldırarak o hazineleri ortaya çıkarmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Ancak bu kolay bir iş değil. Çok hassas ve pahalı bir iş. Dolayısıyla devletimizin güçlü bir sermaye ile yatırım ile buraya girmesi gerekiyor. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Vali Çınar ve beraberindekiler yaklaşık 22 eseri ve türbeyi gezdikten sonra Bitlis’in yöresel yemeği olan Büryan yiyerek geziyi tamamladılar.

FOTOĞRAFLI