İstanbul'da yaşayan emekli polis A.K.,30 yıl üzerindeki 10 yıl 4 ay hizmetinin karşılığı olan emekli ikramiyesinin kendisine ödenmesi istemiyle,Ankara 12.İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandı..

SGK'da mahkeme kararına istaneden 18.917.39 TL ikramiye ve bu tutara 05/02/2015-13/11/2015 tarihleri arası 1.310.74 TL faiz tahakkuk ettirdi.

İkramiye farkı ile ikramiye faizini tutarı olan toplam 20.228.13 TL alan polis emeklisinin
 de,SGK'nın bu mahkeme kararına itiraz ederek,Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne temyize başvurması üzerine, kesin karar çıkancaya kadar, her türlü ihtamele karşı aldığı parayı bankada vadeli hesaba yatırdığı öğrenildi.. 

30 yıldan fazla çalıştığı halde, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeden önce Emekli Sandığı Kanununda yer alan sınır nedeniyle 30 yıl üzerinden ikramiye ödenen emekliler tarafından açılan davalar birbir kazanılıyor.

Dava açarak ikramiye daasını kazanan çok sayıdaki emeklilerin,Bölge İdare Mahkemesi'nden çıkacak olumlu kararı sabırsızlıkla bekledikleri kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun emekli ikramiyesi ödenecek süreyi 30 yılla sınırlandırmasına dair hükmünü 07.01.2015 tarihinde iptal etmişti. Bu tarihten sonra 30 yılın üzerinde hizmeti bulunan emeklilerden SGK'ya başvurmaya, 'ret' cevabı alanlar mahkemeye koşmaya başladı.

Emekli Polis A.K.,7 Ocak 2015 tarihli Anayasa Mahkemesi kararının ardından 10 yıl 4 aylık hizmet süresinin ikramiye karşılığının ödenmesi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu.

SGK ise talebi, “Anayasa Mahkemesi kararı geçmişe yürütülemez..” gerekçesiyle reddetti.

Mağdur polis emeklisi ise kararın ardından Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı kabul eden mahkeme, Anayasa Mahkemesinin, fiili hizmet süresini aştığı halde 30 yıl üzerinden ikramiye verilmesini 'eşitlik ilkelerine aykırı' kabul ederek iptal ettiğini hatırlattı ve “Davacı yeni bir hak talep etmemekte, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte, geçmişte elde edemediği hakkını talep etmektedir..” dedi.

Mahkeme ayrıca, “Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin bu kez 'Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez' kuralı karşısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı, bunun da sosyal güvenlik hakkı ile hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır..” ifadesini kullandı.

Kararla birlikte, 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan ve daha fazla çalıştığı halde ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bütün memur emeklileri için emsal karar oluşmuş oldu.


ULUSALSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN