Emekli 1'inci Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Özgen, sosyal medyada yer alan " EMEKLİ EMNİYET MENSUPLARI GÜÇ BİRLİĞİNE DAVET PORTALI " isimli grup sayfasından " ÖNEMLİ DUYURU " balığıyla, "  Polislerin 3600 davasını AİHM'e taşımak için cesur yürekli bir POLİS aranıyor..! " dedi



Polis Koleji Mezunlar Derneği Başkanı görevini de yürüten Mustafa Özgen'in paylaşımında şu ifadeler yer aldı :


" Önemli Duyuru..!

Emekliliğini hak etmiş ve yakınlarda emekli olmayı düşünen Emniyet Hizmetleri sınıfından bir arkadaşa ihtiyacımız var.

Ek gösterge 3600'ün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülmesi için gerekiyor."


DAVA  SÜRECİ NASIL GELİŞTİ ?

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile 117 milletvekilinin imzasıyla, geçen yıl polisin maaşının 3000 ek göstergeye göre hesaplanmasını öngören 6663 sayılı kanunun 9.maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu.

Çalışan, emekli ve aileleriyle birlikte 500 bin kişinin beklediği AYM kararı 16 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Polis ve yakınları AYM'nin kesin kararı ile  bir kez daha üzüldü.

CHP'nin başvuru dilekçesinde ; kır polisi olarak adlandırılan Jandarma ve deniz polisi olarak adlandırılan Sahil Güvenlikle aynı işi yapıyor olmasına rağmen, onların maaş ve emeklilik hakları 3600 ek göstergeyle hesaplanırken, polisin 3000 ek göstergeyle hesaplanmasının Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanmıştı.

Bunun da Anayasa’nın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hukuk devleti olduğu ile eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilmişti.

EŞİTLİĞE AYKIRI DEĞİL, ONLARIN ASKERİ GÖREVİ DE VAR..

AYM, polis ile sahil güvenlik ve jandarma arasındaki maaş farkının "eşitlik ilkesine aykırı olmadığı" kararı verdi. Polis, jandarma ve sahil güvenlik personelinin görev alanlarının birbirinden farklı olduğu vurgulandı.

Ayrıca jandarma ve sahil güvenliğin emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlama görevlerinin yanısıra seferberlik ve savaş hallerinde askeri görevleri bulunduğuna dikkat çekildi.

4 ÜYE KARŞI ÇIKTI

AYM, polisin 3600 ek gösterge talebini 11 oyla reddettiği kararına 4 üye karşı çıktı. Serdar Özgüldür, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü ve Celal Mümtaz Akıncı’nın karşıoy yazısında şu gerekçe dikkat çekti:

“Anayasa tarafından koruma altına alınan, ücretin emeğe göre belirlenmesi ve ücrette adalet ilkeleri karşısında, hakkaniyete uygun düşmediği, bu nedenlerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatindeyiz.”

İÇ HUKUK YOLLARI TÜKETİLDİ, ŞİMDİ ROTA AİHM 

Hukukçular ise, bu konuda şu değerlendirmede bulundular :

Anayasa Mahkemeleri iç denetlemeyi yaparkan 90.maddeye yani uluslararası sözleşmelere aykırılık incelemesi yapmıyor..

Ama bireysel başvurular ile  AİHM görevi üstleniyor ve başvuruyu bu açıdan değerlendiriyor.


Bu nedenle, polislerin 3600 ek gösterge davasının bireysel başvuru ile AİHM'e taşınabilir.


Ulusalses.com
-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN