Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin  "Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı ? Askerlik süresi kısalıyor mu ? " şeklinde yönelttiği soru karşısında yanıt verdi.



Yeni askerlik sistemi hususunda açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın ;

"Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu...

Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje.. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten..

Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak.."
ifadelerini kullandı. 


TEK TİP ASKERLİK NEDİR ?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor..

Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor.

Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor.

Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor.

Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir..” değerlendirmesi yapılıyor.


ULUSALSES.COM